Voormalig meubelbedrijf Woonplaza aan de Anholtsestraat in Gendringen.

Voormalig meubelbedrijf Woonplaza aan de Anholtsestraat in Gendringen.

Foto: 112Achterhoeknieuws/LDGFotografie

‘Rotte kies van Gendringen’ afgebrand

Algemeen

GENDRINGEN - De korpsen van onder meer Gendringen, Dinxperlo, Doetinchem en Bergh rukten in de nacht van zondag op maandag uit voor een uitslaande brand bij voormalig meubelbedrijf Woonplaza aan de Anholtsestraat in Gendringen. 

Door Meindert Bussink

Bij aankomst van de brandweer bleek dat er sprake was van een felle uitslaande brand: “Om vijf over half één ontvingen we de melding. We wisten dat het een leeg pand was met veel hout binnen, dus de situatie was ‘offensief buiten’. Dat betekent dat we van buiten af blussen om geen risico te lopen voor onze mensen,” aldus postcommandant  Rob Roeterink.

Vanwege de rookontwikkeling en de vonkenregen, waarschuwde de brandweer omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden en werden de bewoners van vijf woningen geëvacueerd: “Zij konden zelf een plek voor de overnachting vinden en konden ‘s ochtend alweer naar huis. Er was ook geen instortingsgevaar voor die huizen, want het was aan de andere kan van de weg.”

Rond twee uur ‘s nachts kon het sein brandmeester worden gegeven: “We hadden halverwege het pand een stoplijn gecreëerd en konden toen de brand tegenhouden.” Ook bleek uit de bouwkundige gegevens volgens Roeterink dat er geen asbest in pand zat.

Dagblad De Gelderlander berichtte in december 2022 al dat door steenmarters, huismussen en vleermuizen de sloop van de ‘rotte kies’ van Gendringen nog even op zich liet wachten. Over de oorzaak is nog niets bekend en dit zal nog verder onderzocht gaan worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant