Jacobine Melis, archeoloog S.O.B. Research, op de locatie in Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning
Jacobine Melis, archeoloog S.O.B. Research, op de locatie in Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Opgravingen tonen veel facetten leven in Gendringen

Cultuur

Gendringen – Bij de werkzaamheden voor de aanleg van een infiltratieriool tussen de twee kerken in Gendringen zijn archeologische opgravingen gedaan. “Het is een bijzonder project, zegt Jacobine Melis, archeoloog bij SOB Research. “De geschiedenis van Gendringen kennen we uit archieven, maar dan gaat het vooral om grote gebouwen. De opgravingen tonen een compleet plaatje van boerderijen en een grafveld. Zo zien we heel veel facetten van het leven in Gendringen van toen.”

Door Carla van der Meer

“Voordat we met archeologisch onderzoek beginnen, gaat er een heel traject aan vooraf”, vertelt Melis. “Bij het vergunningentraject komt ook archeologie kijken. Dat was hier ook het geval. We starten met bureauonderzoek op kantoor. Daar kijken we aan de hand van oude kaarten en de grondsoorten wat we kunnen verwachten op een bepaalde plek.”
Het archeologisch onderzoek in Gendringen bestaat uit delen. Het eerste deel was dit voorjaar tussen de twee kerken. Het tweede deel is nu bezig rond het kerkhof. Op oude kaarten is te zien dat de kerk er staat en dat er een kerkhof is. Dan is het redelijk logisch wat je daar aantreft.”

Grafveld van 1000 jaar

De bedoeling was om bij de kerk een groot terrein met infiltratiebakken te maken. “Maar toen we daar aan het graven waren, zagen we al snel dat we op het kerkhof zaten”, geeft Melis aan. “We hebben overlegd met de gemeente en zij hebben besloten om het infiltratiegebied te verkleinen zodat de skeletten kunnen blijven liggen. Eén hoekje zou wel verstoord worden. We hebben daar zo’n tien skeletten onderzocht. Drie waren er nog in goede staat. Het grafveld is ongeveer 1.000 jaar in gebruik geweest. Hoe ouder de botten zijn, hoe lastiger het onderzoek. Er is een schedel gevonden van 900 na Christus. Er is een groot verschil tussen oude en jonge skeletten. Bij oude skeletten zie je vaak alleen nog een silhouet opgenomen in het zand. We hebben één bijzonder graf gevonden van zo’n 200 tot 300 jaar oud dat nog in goede staat was. Het was een kindergraf van een kindje in een kistje dat een paar weken te vroeg geboren is. Kinderen die niet gedoopt waren, mochten niet op het kerkhof begraven worden. Dat werd soms stiekem gedaan direct naast het kerkhof. Er is een muur gevonden van het oude kerkhof en het kindje lag er net buiten. Dat is heel treurig.”
Ook zijn er in de eerste fase bewoningsporen gevonden van waarschijnlijk een boerderij. Er zijn ook kuilen met dierbegravingen gevonden tussen de twee kerken in.

Bewoningssporen

De derde fase die Melis gaat onderzoeken, is het Kerkplein dat overloopt in de Veldweg. “Die straat wordt straks ook dichtgezet”, laat Melis weten. “Hier wordt een infiltratiebuis neergelegd. Daarvoor wordt een gleuf van een meter breed gegraven. In dit stuk verwacht ik bewoningssporen en sporen van het oude raadhuis aan te treffen. Bij het tweede onderzoeksgebied is waarschijnlijk al wel een stukje van het raadhuis gevonden. Verder is het weer een verrassing wat we daar gaan vinden. Vorige week maandag hebben we in het tweede onderzoeksgebied een waterput van bakstenen gevonden. Nu gaan we bekijken waar die precies bij gehoord heeft. De put ligt redelijk dicht bij de kerk. Op een later moment pak ik oude kaarten erbij om te bekijken bij welk gebouw de put hoorde. Het is leuk om dat allemaal uit te werken en te kijken hoe de sporen ten opzichte van elkaar liggen. Archeologie is een mooie combinatie van fysiek werk en denkwerk.”

Bijdragen aan geschiedenis

Melis werkt sinds 3,5 jaar als archeoloog. Daarvoor was ze onderzoeksjournalist. “Het uitpeuteren van gegevens is de drijfveer”, laat ze weten. “Het moet je passie zijn, anders houd je het niet vol. Ik vind het leuk om in een dorp te zijn waar nog weinig archeologie is geweest om daar te pionieren. We kunnen nu echt iets bijdragen aan de geschiedenis van Gendringen. Er zit veel materiaal in. Alles wat we vinden, is nieuw voor Gendringen. Het leuke is dat we met vrijwilligers werken, waaronder Peter Bresser van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en pastor Marcel Smits. Allemaal enthousiaste mensen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant