Vooraan Andrej en Sasjka. Op de achtergrond vader en zoon Belterman.

Vooraan Andrej en Sasjka. Op de achtergrond vader en zoon Belterman.

Foto PR

Lezing over Russische onderduikers

Cultuur

SILVOLDE - Op woensdag 28 september houdt heemkundige vereniging Old Sillevold een lezing over Russische onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog in Silvolde. Het boeiende en avontuurlijke verhaal over de twee Russen Andrej en Sasjka, die in Silvolde de bevrijding hebben meegemaakt is in deze krant al eens beschreven. In de Kerkenstraat in Silvolde is vorig jaar een plaquette onthuld, die herinnert aan de gebeurtenis en het onderduikadres. Een lezing met historische beelden stond altijd nog op de rit, maar kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. Nu mag het en Ed Mijnen is bereid gevonden de lezing te verzorgen over de belevenissen waarin zijn vader Eduard een hoofdrol vervulde. Samengevat was het verhaal als volgt.

In het najaar van 1944 was Silvoldenaar Bernard Belterman in de bossen bij Gaanderen met zijn fretje op zoek naar konijnen. Hij vond wel een hol, maar er zaten geen konijnen in. Er kwamen twee Russische ex-krijgsgevangenen tevoorschijn. Andrej en Sasjka waren door de Duitsers gevangen genomen en zaten in een kamp in Oeding. Zij waren te werk gesteld bij een boer in Winterswijk. Daar werkte ook Eduard Mijnen voor de Arbeitseinsatz. Na Dolle Dinsdag besloot Eduard naar Gaanderen terug te lopen en de Russen vluchtten mee. In de buurt van zijn ouderlijk huis groef Mijnen in het bos een hol voor de Russen. Na enkele maanden werden ze door Bernard Belterman ontdekt. In overleg met Mijnen besloot hij hen onderdak te verlenen op zolder in zijn woning aan de Kerkenstraat in het centrum van Silvolde. Ed Mijnen, de zoon van Eduard heeft het verhaal over de vlucht en het onderduiken ontrafeld en vertelt erover. Ook de behandeling van de Russische krijgsgevangenen bij terugkomst in eigen land komt aan de orde.

De lezing met treffende beelden is op woensdagavond 28 september vanaf 19.30 uur in gebouw De Sprank naast de NH kerk in Silvolde. De toegang is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek