Toneelvereniging “Kom es Kieken” uit Varsselder-Veldhunten. Foto: Roel Kleinpenning
Toneelvereniging “Kom es Kieken” uit Varsselder-Veldhunten. Foto: Roel Kleinpenning Foto: Roel Kleinpenning

Voorstellingen en voorzitters in Varsselder

Cultuur

VARSSELDER - Toen schoolhoofd Jan Hesseling in 1999 ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van Harmonie St Gregorius het initiatief nam om een echt Varsselders toneelstuk te maken over een echt Varsselders verhaal, kon hij niet weten dat hij daarmee ook de grondslag legde voor een echte Varsselderse toneelvereniging: Kom es Kieken.

Door Theo Soontiëns 

We zijn bijna 25 jaar verder en Kom es Kieken staat weer aan de vooravond van hun jaarlijkse toneeluitvoeringen. Een bijzondere editie, want voor het eerst onder leiding van een nieuwe voorzitter. Na 23 jaar voorzitter te zijn geweest vond Ferenc Schepers dat het tijd was voor een opvolger. Een gevoelig moment bij menig vereniging, want is er iemand die zo’n taak op zich wil nemen? Gelukkig is Kom es Kieken een gezonde toneelvereniging met leden in de leeftijd tussen 22 en 54 jaar. Verrassend jong en verrassend ambitieus, en op de vrouw af gevraagd bleek Evi Markhorst dan ook bereid de rol van voorzitter de komende jaren op zich te willen nemen.

Varsselder leeft!
Schepers en Markhorst zijn het eens als het gaat over Varsselder en het verenigingsleven, beide zijn springlevend. Er gebeurt veel in het dorp en de leeftijdsopbouw is gezond te noemen. De laatste jaren zijn er veel jonge gezinnen komen wonen en ook de ligging tegen Ulft aan maakt van Varsselder een gewilde woonplek. Niet in het minst door de aanwezigheid van het dorpshuis Varsselder-Veldhunten, naast voetbalveld en kerk, waar het sociale leven van het dorp zich afspeelt. Daar spreek ik beide voorzitters over het nieuwe toneelstuk. 

Voor de Kat
Op zaterdag 23 maart en zondag 24 maart (2 keer!) speelt Kom es Kieken in het dorpshuis het toneelstuk “Veur de kat”. Een oorspronkelijk Duits stuk van de hand van August Hinrichs (1897) en bekend gemaakt door het meer dan 100 jaar oude Hamburgse Ohnsorg Theater. 

Schepers en Markhorst struikelen over elkaar heen om hun enthousiasme voor het stuk te benadrukken: “Sfeervol, heel grappig, jaren-50, over het leven in een dorp, een hoop trammelant en kloterij, mooie personages en een schitterende vertaling in het Achterhoeks.” Dat laatste is de verdienste van Richard Klompenhouwer, regisseur en vormgever van de vereniging. Een man om als vereniging je handen bij dicht te knijpen.
Markhorst: “Richard is een geweldige regisseur. Hij brengt ons als spelers niet alleen verder, met zijn kennis over theatervormgeving tilt hij elk stuk naar een hoger niveau. Hij heeft geduld, laat ons ons eigen spel ontwikkelen maar -zonder het voor te doen- geeft ons daar wel steeds hele helpende aanwijzingen bij.”

Schepers vult aan: “We hebben er dit jaar weer twee nieuwe spelers bijgekregen en Richard durft het gewoon aan om één ervan de hoofdrol te geven. Fe speelster durft dat ook meteen aan omdat Richard haar dat vertrouwen geeft. Mooi om te zien.”

De toekomst
Het worden mooie voorstellingen, daarover zijn Evi en Ferenc het eens. Het publiek weet dat ook, want de zaterdagavond is al uitverkocht, maar voor zondagmiddag en -avond zijn er nog kaarten te koop. Voor de lange termijn zijn de vooruitzichten net zo positief. De vereniging is financieel gezond, de samenstelling is zodanig dat er elk jaar wel een paar nieuwe, jonge leden welkom mogen worden geheten en de beschikbaarheid van een “eigen” speelplek is een grote rijkdom. De nieuwe voorzitter is dan ook optimistisch. “Er blijft altijd wel wat te dromen. Iets van een openluchtspel. Ook al zijn we een kleine vereniging, zoiets zouden we wel een keer willen. Zoals we gestart zijn: met dat toneelstuk over Bernard van Patent, een echt Varsselders verhaal. Maar dan in de open lucht. Misschien iets voor ons 25-jarig jubileum.”

Kaarten zijn te koop via het buurthuis (0315-630414) of de secretaris (06-29440380).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant