Tot en met 6 mei is de tentoonstelling Rademakersbroek: Geef de namen een gezicht te zien in de Bibliotheek Terborg.

Tot en met 6 mei is de tentoonstelling Rademakersbroek: Geef de namen een gezicht te zien in de Bibliotheek Terborg. 

Foto: PR.

Tentoonstelling Rademakersbroek Geef de namen een gezicht

Cultuur

TERBORG - Vrijheid is helaas niet vanzelfsprekend, het is goed om daar even bij stil te staan. Tot en met 6 mei is de tentoonstelling Rademakersbroek: Geef de namen een gezicht te zien in de Bibliotheek Terborg. 

Op 2 maart 1945 vindt een dramatische gebeurtenis plaats. Na een mislukte verzetsactie waarbij vier Duitse militairen omkomen, worden 46 mannen op een graanveld aan het Rademakersbroek bij Varsseveld geëxecuteerd. Ze zijn als zogenaamde Todeskandidaten uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald en afkomstig uit heel Nederland. De jongste is pas 18 jaar, de oudste 65. 

Geef de namen een gezicht
Tot voor kort kenden wij slechts hun naam. Maar wie waren deze mannen? Waar kwamen zij vandaan? Welke rol speelden zij in het verzet? Nationaal Onderduikmuseum doet al jaren onderzoek. Met de expositie Rademakersbroek, die de Bibliotheek Achterhoekse Poort in bruikleen heeft van het Nationaal Onderduikmuseum, krijgen de mannen eindelijk een gezicht. De tentoonstelling is gratis te bezoeken gedurende de openingstijden van de Bibliotheek Terborg. Hiervoor hoef je geen lid te zijn. Kijk voor meer informatie op de website.

achterhoeksepoort.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant