Leonie en Dianne brengen op 15 december chocomel rond. Foto: PR

Leonie en Dianne brengen op 15 december chocomel rond. Foto: PR

Foto: PR.

Boerinnen brengen lichtpuntje bij bewoners Azora

Landbouw

MEGCHELEN - Dat boeren van actie houden dat weet inmiddels iedereen. Leonie Bramel en Dianne Hettelaar, boerinnen uit Megchelen, doen daar graag aan mee. Op vrijdag 15 december gaan ze weer  ’de boer op’. Ditmaal niet met de trekker en een spandoek maar met een kruiwagen vol zuivel. Ze gaan diverse Azora-locates in de omgeving af om de ruim 700 bewoners, vrijwilligers en personeel te trakteren op een kop chocomelk met romige slagroom. Heerlijke en eerlijke Nederlandse zuivelproducten.

Leonie begon in 2021 met deze actie. Zij bezocht toen alleen de locatie Antonia in Terborg. Haar vader had daar ruim drie jaar gewoond en ze vond dat de bewoners, verzorging, personeel én de vele vrijwilligers wel eens in het zonnetje gezet mochten worden. Zij sloot zich destijds aan bij de landelijke actie van haar melkverwerker Friesland Campina. In dat eerste jaar werd de chocomel met trekkers gebracht en vanwege de strenge coronamaatregelen buiten overhandigd aan de locatiemanager.
Het jaar daarop waren die maatregelen niet meer van kracht en werd de chocomel binnen overhandigd aan de bewoners en het personeel. Leonie Bramel trok toen samen met  Dianne Hettelaar rond met een volgeladen kruiwagen. Ze bezochten een viertal zorginstellingen van Azora waar ze samen een kopje chocomel dronken.

Boerenleven
Bij die bezoeken was er tijd voor persoonlijke gesprekken. De bewoners waren erg geïnteresseerd in het boerenleven van tegenwoordig. Men kon zich bijna niet voorstellen hoe dat er nu uitziet. Er is namelijk erg veel veranderd ten opzichte van vroeger, met veel automatisering en innovaties. Daarbij hebben de meeste boeren tegenwoordig meerdere neventakken of een extra baan naast het werk op de boerderij.
De bewoners hadden vorig jaar goed door dat boeren bij deze omgeving horen en dat ze, naast het produceren van voedsel, ook zorgen voor het prachtige landschap waar de bewoners en ook de toeristen dankbaar van kunnen genieten. ‘Wi-j können niet zonder de boeren’ was een uitspraak van één van de bewoners. Dit vonden Dianne en Leonie uiteraard erg prettig om te horen. Ook kon een bewoner vertellen dat hij vroeger gemolken had bij een boer in de buurt en dat men elkaar vaak over en weer hielp. Noaberschap, zoals je dat tegenwoordig op het platteland gelukkig nog veel tegenkomt. Prachtige verhalen werden er uitgewisseld.

Gevarieerd
De melk van de koeien van de twee Megchelse boerinnen wordt bij Friesland Campina verwerkt tot heerlijke zuivelproducten die dagelijks bij de meeste mensen op tafel staan. Denk onder meer aan yoghurt, kaas, kwark en alle verschillende toetjes. De Nederlandse zuivel is gewoonweg niet weg te denken uit een gevarieerd ontbijt of lunch. Dianne en Leonie zijn uiteraard ook van mening dat de Nederlandse boeren niet mogen verdwijnen. “Wie komt dan in december de bewoners verrassen met gratis Chocomel als er geen boeren meer zijn?” grappen zij.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek