Afbeelding
Foto: Pexels.com

Succesvolle eerste Gelderse natuurinclusieve landbouwdag

Landbouw

AALTEN - Als de eerste Gelderse natuurinclusieve landbouwdag op 14 november iets duidelijk heeft gemaakt is het dat natuurinclusief boeren een beweging is die velen aanspreekt. Meer dan 200 boeren en andere geïnteresseerden waren naar Suzie’s Farm in Aalten gekomen. Daar luisterden ze naar sprekers en deden mee met workhops, waarin praktijk, kennis en resultaat de boventoon voeren. De sfeer was goed en boodschap was duidelijk. ‘Kom van het erf af, blijf met elkaar in gesprek en doe dingen waar jij als ondernemer gelukkig van wordt. Dan liggen de kansen voor het oprapen’.

De dag startte met Alex Datema van Rabobank Nederland. Hij legde uit hoe de bank voorsorteert op de toekomst waarin bij het verstrekken van leningen zowel duurzaamheid als financierbaarheid even zwaar gaan wegen. De bank verwacht dat in 2040 zo’n veertig procent van agrarische bedrijven natuurinclusief onderneemt. Het gesprek tussen de boerinnen Heleen en Suzanne was meer dan inspirerend, maar vooral hoopgevend. Met vallen en opstaan hebben zij keuzes binnen hun bedrijfsvoering gemaakt. Het enthousiasme en plezier straalde ervan af. ‘Doe vooral dingen waar jij gelukkig van wordt’.

Workshops vol inspiratie
De deelnemers namen actief deel aan de praktische en inspirerende workshops op het gebied van bodem, verdienmodellen, landschap & biodiversiteit, water & klimaat en gewasbescherming. Vooral de workshops over bodem en verdienmodellen waren populair. Zo vertelde melkveehouder Jan Willem Breukink enthousiast hoe hij de kracht van de bodem heeft herontdekt. En hoe hij er alles aandoet om de bodembiologie weer optimaal voor hem te laten werken. “Koop en schop en graaf een kuil,’’ is dan ook zijn eerste advies.

In beweging
Inspirerende sprekers, inhoudelijke workshops, mooie onderlinge gesprekken; als deze eerste Gelderse natuurinclusieve landbouwdag iets duidelijk heeft gemaakt is het dat natuurinclusief boeren een beweging is die velen aanspreekt. Nog meer samenwerken met de natuur, vanuit begrip en respect voor de onderliggende ecologische processen, maakt niet alleen de tongen los, maar óók de handen, óók het hoofd. En zo worden er stappen en stapjes gezet. Het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland wil elke boer in de provincie verder helpen en inspireren bij het maken van stappen in deze richting. In een beweging waarbij landbouw en natuur elkaar versterken, in een beweging naar duurzaam perspectief voor beiden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant