Toiletdames An en Cor weten álles van hun bezoekers. Foto: PR

Toiletdames An en Cor weten álles van hun bezoekers. Foto: PR

Foto: PR.

Weervrouw Helga van Leur opent Energiefestival Doe gewoon Watt

Maatschappij

ULFT - Het Energiefestival op het DRU Industriepark is nog steeds nodig. De tweede editie van het verduurzamingsfestijn vindt plaats op zaterdag 23 maart. Vorig jaar vonden maar liefst 1500 bezoekers de weg naar het gratis festival en ook dit jaar verwacht de organisatie weer veel belangstellenden. Het wordt om 10.00 uur geopend door de populaire weervrouw en meteorologe Helga van Leur.  

“Het thema verduurzaming leeft”, vertelt Klasien Timmermans van het Energiefestival. “Dat zagen we vorig jaar al. Toen merkten we dat inwoners van de Oude IJsselstreek zeker niet achterover leunen als het aankomt op verduurzaming.”
“Het festival is ontstaan vanuit een burgerinitiatief (DoeGewoonWatt, red.)”, licht Klasien toe. “Dat burgerinitiatief onderstreept het belang van verduurzaming en een energieneutrale gemeente in 2030. Tegelijkertijd zijn we zuinig op onze mooie, groene leefomgeving. Wij denken dat we als gemeenschap duurzame elektriciteit kunnen opwekken zónder de Oude IJsselstreek vol te bouwen met enorme zonneparken en nóg meer grote windturbines. Dat is namelijk echt een zorg van ons. En veel Oude IJsselstrekers delen die zorg.”
De missie van DoeGewoonWatt lijkt dus aan te slaan. Maar wil je geen grootschalige projecten met een forse impact op de leefomgeving, dan moet daar een alternatief tegenover staan. Volgens DoeGewoonWatt is dat alternatief: meer kleinschalige, lokale projecten om hetzelfde doel te bereiken. “Het festival moet daaraan bijdragen”, zegt Klasien. “Want juist huishoudens kunnen bij elkaar opgeteld, een groot verschil maken. Daarom helpt het festival om inwoners wegwijs te maken in alle manieren om te verduurzamen.”

Alles op één plek
Klasien: “Zonder de juiste hulp en informatie zie je door de bomen het bos niet meer. En dan blijf je maatregelen uitstellen, waardoor je energierekening onnodig hoog blijft. Dat willen we doorbreken met het Energiefestival. Hier vind je eigenlijk alles. Van bedrijven met praktische, innovatieve oplossingen tot financieel adviseurs die je kunnen helpen met een plan om die oplossingen toe te passen. Maar ook staan hier instanties paraat die je meer vertellen over beschikbare subsidies en de juiste wegen om bij die subsidies te komen. Want dat vinden mensen soms ook ingewikkeld.”

Programma voor jong en oud
Het programma van het Energiefestival is veelzijdig. “Het is inderdaad een uitje voor het hele gezin”, beaamt Klasien. “Kinderen kunnen er energiespellen doen met een VR-bril. Er is een workshop ‘waterstofauto bouwen’. En om twee uur ‘s middags het PeerTof Theater. Een grappige voorstelling over de toiletdames An en Cor die álles weten van hun toiletbezoekers. Verder zijn we héél erg blij met onze standhouders. Samen geven die een heel mooi en breed overzicht van allerlei praktische oplossingen en de laatste technische innovaties waarmee je je huis verduurzaamt.”
Klasien: “We zijn ontzettend trots dat Helga van Leur het festival komt openen. Zij is een nuchtere vrouw. Een realist, maar zéker ook een optimist. En dat werkt erg aanstekelijk. Ze geeft een energieke en interessante presentatie met als thema ‘Vandaag heb je morgen in handen’. Een ideale aftrap van deze mooie festivaldag.” Er zijn nog maar een paar plekken vrij voor haar presentatie. Een aanmeldformulier daarvoor is te vinden op de website.
Ook regionale bekendheid Frans Miggelbrink is van de partij. Hij leidt de Energietafel waar diverse sprekers aanschuiven. Deze sessies worden afgesloten met Het Grote Energiedebat.


doegewoonwatt.nl/energiefestival

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant