Wim Ratering van café de Kievit in Megchelen.

Wim Ratering van café de Kievit in Megchelen. 

Foto: Roel Kleinpenning

Cafe De Kievit Megchelen definitief dicht

Maatschappij

“De tijden veranderen en de levensvatbaarheid van het café neemt af”

MEGCHELEN – Wim Ratering (70) doet eind april definitief de deur op slot van Café De Kievit. “Vanaf 1 mei komt er een einde aan 166 jaar dat er op deze plek een café in Megchelen is geweest. Jammer, maar het is niet anders. Ik stop ermee.”

Door Walter Hobelman

Niet meer levensvatbaar
‘De Kievit’ is een begrip in Megchelen en wijde omgeving. Vaste plek voor het verenigingsleven in het dorp. De toneelvereniging, de dartvereniging, de biljartvereniging, de kruisboogvereniging, schietvereniging U.L.T.O., de EHBO, ’t C.L.M., S.A.M. en het kookcafé vonden tot het laatst onderdak bij De Kievit. De muziekvereniging, de schutterij en de Landerkapel deden dat tot een tijdje geleden. “Ik heb er altijd alles aan gedaan om de Megchelse gemeenschap en de dorpsbewoners te dienen en dat is goed gelukt, dat durf ik best te zeggen. Maar de tijden veranderen en de levensvatbaarheid van het café neemt af. En dan kom je op dat punt dat je in overleg met je vrouw en kinderen besluit om de stekker er helemaal uit te trekken.”

Wim begon in 2008 als kastelein van ‘De Kievit’. “In 2007 werkte ik bij Ter Voert en hoorde toen dat Co en Hannie van de Kort van café ‘De Kievit’ er mee gingen stoppen. Ik heb toen de kans gegrepen om voor mijzelf te beginnen en een café te runnen op mijn eigen manier en naar eigen inzicht. En zo is het begonnen.”

Ruim vijfenvijftig jaar is Wim in de horeca actief geweest. Altijd met veel plezier “maar het was wel keihard werken.” Samen met zijn vrouw Yvonne zorgde Wim ervoor dat het café de huiskamer van het dorp was. “Als de muren hier konden praten, man…. Dan had jij nu een geweldig verhaal voor de Gelderse Post. Wat hier allemaal is geregeld, georganiseerd, bedacht en bekokstoofd, dat is eindeloos.”

Alles kon
De Kievit was de plek voor menig feest. Verjaardagen, huwelijken en huwelijksjubilea, maar ook koffietafels na een uitvaart, bijeenkomsten en concerten. Alles kon en voor alles en iedereen stonden Wim, Yvonne en het personeel klaar. “Schrijf maar op dat we hier altijd medewerkers hebben gehad die dezelfde passie hadden als wijzelf. Een trouwe groep waar we altijd een beroep op konden doen. We hebben ze bijna allemaal kunnen benaderen en gaan op 28 april met de hele groep een geweldige middag beleven hier in het café. En dan heb je toch over ongeveer vijftig personen inclusief de partners.”

Inmiddels hebben vaste bezoekers voorwerpen uit het café mogen claimen. “Er staat en hangt hier natuurlijk ook wel best veel waar een verhaal bij hoort. He tis goed dat die voorwerpen en het verhaal niet verloren gaan maar ergens anders een plekje vinden.” Ook voor het meubilair, de keukeninventaris, het bestek en de glazen hebben zich al collega ondernemers en particulieren gemeld. “Alles gaat eruit, het wordt een kale boel hier”, zegt Ratering met pijn in het hart.

“De wereld is veranderd, de mensen veranderen en de sociale binding van inwoners met het eigen dorp verandert. Voeg daarbij het feit dat door regelgeving de eisen om een café als dit naar behoren draaiend te kunnen houden steeds scherper worden, dan heb jij het antwoord op de vraag waarom De Kievit gaat sluiten. Het is mooi geweest, ik heb van de Kievit gemaakt wat ik er van wilde maken, heb hier prachtige jaren beleefd, maar ik kom nu op het punt om wat anders te gaan doen.”

Nooit rotzooi geweest
Met trots sluit Ratering de zaak binnenkort af. “Hier is nooit rotzooi geweest, hier was plek voor iedereen, het was een geweldig bruin café met een eigen sfeer en ziel en men had respect voor elkaar. Daar ben ik trots op. Niemand zal zeggen: hé, hé, eindelijk gaat het café dicht en komt er een eind aan al dat gedoe.”

“Hier was plek voor iedereen”

Ratering blijft de komende tijd actief voor de bedrijfskantine van de Anton Tijdink School in Terborg. “Daar blijf ik elke dag 1,5 uur mijn ding doen. Verder ga ik genieten van de kleinkinderen en lekker wandelen en fietsen.”

De meeste verenigingen hebben inmiddels andere locaties gevonden. Het maandelijkse ‘kookcafé’ dat bijna tien jaar plaatsvond op de eerste woensdag van de maand en samen met de mensen van Estinea werd verzorg gaat vanaf mei naar Het Molentje in Silvolde.

Nog één avond met ‘de Bankdirecteuren’
Op 20 april is het laatste grote feest bij De Kievit. De band ‘de bankdirecteuren’ gaat nog één keer helemaal los om De Kievit in stijl te laten afsluiten. “De eerste keer, lang geleden, kwamen er veertig man op af, de jaren daarna groeide het aantal bezoekers snel en voor dit jaar zijn alle kaarten inmiddels verkocht. Ik verwacht dat op 20 april elk plekje in het café bezet is. We sluiten af met een klapper, dat weet ik zeker.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant