Vlnr: Niek Evers, Ruud Eijmans en Richo-Te Kaat van scouting Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Niek Evers, Ruud Eijmans en Richo-Te Kaat van scouting Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Feestelijk jubileum Scouting Gendringen

Natuur

GENDRINGEN - Vorig jaar juni bestond Scouting Gendringen 75 jaar. Het geplande feestprogramma kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan, maar nu, een jaar later, mag het. Het draaiboek is afgestoft en het reüniefeest van de scouting is op zaterdag 25 juni. De organisatie hoopt dat ook veel oud-leden en vrijwilligers van de afgelopen periode zich opgeven voor het jubileumfeest.

Door Marcel van Berkum

Ruud Eijmans is sinds enkele jaren voorzitter, maar al 41 jaar lid van Scouting Gendringen. Hij is de verpersoonlijking zoals het er bij die vereniging meestal aan toegaat. “Op mijn zevende ben ik bij de scouting gekomen. Ik heb alle leeftijdsgroepen doorlopen en werd daarna leider. De oudere leden blijven om de jeugd te begeleiden. Momenteel heeft de vereniging 85 leden.” Als geen ander kan Eijmans ook aangeven hoe de scouting door de jaren is veranderd en met de omgangsvormen van de tijd meegegaan. Hij memoreert dat de leden tegenwoordig ook polo’s en hoodies met een embleem hebben in plaats van de conservatieve uniformachtige kleiding.

Avontuur
Zoek je avontuur dan ga je naar de scouting. Dat avontuurlijke is gebleven door de jaren. Natuur en avontuur staan voorop. “Met alle leeftijdsgroepen, vanaf de jongste jeugd, de Bevers, gaan we elk jaar op kamp met spellen en speurtochten. Het bekende kampvuur hoort er nog altijd bij. De oudste leeftijdsgroep, de Rovers, maken verre reizen. Met de opbrengst van allerlei klussen namens de vereniging, bekostigen ze dat zelf. Zo zijn ze bijvoorbeeld al eens naar IJsland geweest.”

Nieuwbouw
Het clubgebouw van de scouting is aan de Tulpstraat in Gendringen. Het is in de jaren zestig gebouwd en heeft een aanzienlijk buitenterrein. Op doordeweekse avonden weten de jeugdige scouts de weg erheen wel te vinden. Met ‘t Kompas, zoals het gebouw toepasselijk heet, zouden ze nog wel even vooruit kunnen, maar toch gaat men binnenkort verkassen. “Het terrein is verkocht aan een projectontwikkelaar en ons nieuwe honk komt te staan aan de Waalstraat. Het idee komt van de wethouder, die voorstelde om naast het Fruitbos een nieuwe locatie te betrekken.” Het Fruitbos, dat in 2017 is aangeplant, is een uniek en opvallend project uit de koker van de scouting. “Wij zochten een bestemming voor een braakliggend terrein achter de atletiekbaan in Gendringen en zo ontstond het idee. Het is een groot succes en wordt door vrijwilligers onderhouden. Over een maand wordt begonnen met de nieuwbouw en ik hoop dat we het aan het einde van het jaar in gebruik kunnen nemen”, zegt tuinontwerper Eijmans. “Maar eerst is er feest!”

Jubileumfeest
Om het jubileum te vieren is er op zaterdag 25 juni een spetterend reüniefeest aan de Waalstraat. Mart Rissewijck, voorzitter van de jubileumcommissie, vertelt: “Het wordt een feest van herkenning met tussen 2 en 6 uur een inloop.” Hij doet een oproep en hoopt dat veel oud-leden en personen, die een band hebben met de scouting, het pad naar het sfeervolle feestterrein weten te vinden. “Bezoekers kunnen onder het genot van een hapje en drankje herinneringen ophalen. In het pop-up museum is historisch beeldmateriaal te zien. ‘s Avonds is er een feestavond met live muziek.”

De volgende dag is de locatie omgetoverd tot een gratis speelterrein met allerlei spelattributen zoals springkussens. Iedereen is dan welkom.
Aanmelden voor de reünie:


scoutinggendringen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant