Michel van Dijk en Lucie Jansen hebben jarenlang een kinderkoor geleid
Michel van Dijk en Lucie Jansen hebben jarenlang een kinderkoor geleid Foto: Roel Kleinpenning

Reünieviering Kinderkoor Gendringen net voor kerksluiting

Religie

Zoveel mogelijk oud-leden bij elkaar

GENDRINGEN – Eind maart vindt de laatste officiële viering plaats in de H. Martinuskerk. Tientallen jaren de thuisbasis voor dirigente Lucie Jansen en haar Kinderkoor Gendringen. Onder het motto ‘Nog 1 keer dan’ probeert ze momenteel zoveel mogelijk oud-leden bij elkaar te krijgen voor een reünieviering op zaterdag 16 maart. Ben of ken je iemand die dit aangaat? Mail haar vandaag nog.

Door Reinier Kroesen

Lucie Jansen: “Ik heb zeker 28 jaar lang Kinderkoor Gendringen (kinderkoor van voorheen de Martinusparochie, nu Maria Laetitia Parochie) mogen leiden.” Helemaal exact weet ze dat niet meer. Ze gokt dat ze zo rond 1987 is begonnen en ongeveer in 2018 gestopt is. “In die beginjaren hadden we een koor van wel zestig kinderen, aan het einde telden we nog zo’n tien á twaalf leden. We hebben heel wat (gezins)vieringen gezongen.”

Reünieviering
Nu ik vernam dat de laatste viering in het kerkgebouw gepland staat kon ik me niet van het idee onttrekken dat het mooi zou zijn om nog eens met allemaal mensen die ooit bij het kinderkoor zaten een viering op te luisteren. In overleg met het pastoresteam kwam ik uit op zaterdag 16 maart, voor een soort van reünie van het Kinderkoor. Best vreemd want de oud-leden zijn de kinderleeftijd al lang ontgroeid en variëren in leeftijd tussen puberjaren en halverwege de veertig. Toch lijkt het me zo leuk om nog één keer op de plek vooraan in de kerk te staan en te zingen met elkaar. We hebben altijd live muziek als begeleiding gehad. Soms alleen orgel maar meestal gitaar, toetsen en dwarsfluit. Het laatste combo wat er was is enthousiast en is zeker van de partij. Alleen de toetsenist zit in het buitenland, die kan niet meedoen.”

Oproep
Lucie: “Er kwamen al veel positieve reacties op het plan. Maar het blijft lastig om alle leden te benaderen. Veel wonen er niet meer in de buurt en het plan om via ouders de mensen bij elkaar te krijgen bleek lastig. Inmiddels zijn er een kleine 25 aanmeldingen, best al wel een aardig aantal, maar nog lang niet veel als je kijkt naar wie er allemaal ooit meezongen. Op zaterdag 16 maart starten we om 13.00 uur in de kerk met een repetitie. We houden een koffie/thee pauze rond 15.00 uur en om 17.00 uur wederom koffie/thee met een broodje. Hierna luisteren we om 17.30 uur de viering op en na afloop zorgen we dat we (op eigen kosten) samen - voor wie dat wil - ergens wat kunnen eten. Voor aanmelding, eventueel meehelpen in de voorbereiding of informatie kan men mailen naar onderstaand adres.

Het blijft lastig om alle leden te benaderen


Terugblik
Het Kinderkoor Gendringen wordt door Lucie bestempeld als een erg goed kinderkoor. “In Rijsbergen, waar jaarlijks een jongerenkorenfestival georganiseerd werd, met ook een wat kleiner kinderkorenfestival, zijn we zelfs een keer eerste geworden. Met een mooi juryrapport! Naast de gebruikelijke gezinsmissen traden we ook vaak op bij vieringen in het Slingeland Ziekenhuis. Tijdens kerst hebben we twee keer een kerstmusical opgevoerd. Iedere vrijdagmiddag was er repetitie. Het laatste jaar dat we bestonden werd het lastig. Steeds minder kinderen op het koor, de lestijden van de basisschool veranderden. Zodoende moesten we uitwijken naar een andere dag en aansluitend na schooltijd in school oefenen in plaats van in de kerk. Dat leverde steeds meer werk op en het ledenaantal werd alsmaar kleiner. Helaas heb ik toen moeten besluiten om te stoppen.”

Kerksluiting
Op zondag 31 maart, eerste paasdag is de laatste officiële kerkelijke viering in de Martinuskerk. Die wordt daarna aan de eredienst onttrokken. Vanuit de dorpsgemeenschap zijn geen initiatieven aangedragen voor een herbestemming. In goed overleg met het bisdom is de sacristie en kerk, een rijksmonument uit 1896, te koop gezet bij bedrijvenmakelaar Thoma Post in Doetinchem. De vraagprijs is 350.000 euro. Navraag bij de makelaar leert dat er van diverse kanten belangstelling is voor de gebouwen, maar tot nu toe nog niets concreet is.

Het volwassenenkerkkoor, bestaande uit dames en heren, heeft in verband met het vervallen van de weekendvieringen vanaf 1 april ook besloten te stoppen.


kinderkoorgendringen@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant