Afbeelding
Foto: Roel Kleinpenning

Coach John Leeuwerik is een verbinder

Sport

Mister de Graafschap (64) enthousiast over ideeën fusieclub SSA Wisch

Door Marcel van Berkum

SILVOLDE-TERBORG - “Natuurlijk was het een grote uitdaging”, zegt Johan Leeuwerik. “Maar daar hou ik wel van.” De oud-speler van De Graafschap is de eerste hoofdtrainer van SSA Wisch, het samenwerkingsverband van Sportclub Silvolde en voetbalvereniging Terborg. Tot nu toe gaat het in de competitie uitstekend. De hoofdmacht behaalde de eerste periodetitel en dat Leeuwerik onlangs zijn contract met een jaar verlengde staat daar niet los van. 

John Leeuwerik, drukker van beroep woont al zijn hele leven in ‘s-Heerenberg en begon in de jeugd te voetballen bij MVR. Hij is één van de mensen die met recht de titel Mister De Graafschap mag dragen vanwege het feit dat hij 423 wedstrijden voor de Doetinchemse BVO heeft gespeeld en in die periode 113 keer scoorde. Al tijdens zijn actieve periode behaalde hij zijn papieren Trainer/coach 2 en 3 en na De Graafschap werd hij meteen trainer/speler in het amateurvoetbal, allereerst bij MVR. Vóór SSA Wisch was hij hoofdtrainer bij HC’03 in Drempt.

Niveauverschil
“Ik werd benaderd door Casper Gerritsen voor een gesprek bij hem thuis. Hij maakte mij nieuwsgierig”, vertelt John Leeuwerik. Gerritsen maakte deel uit van de werkgroep voetbaltechnische zaken binnen het fusieplan voor de verenigingen uit Silvolde en Terborg. “Bij het gesprek waren ook enkele spelers en stafleden. Ik werd enthousiast voor de ideeën en na het tweede gesprek in de bestuurskamer van Silvolde heb ik toegezegd.”
De situatie, die niet makkelijk was, sprak de 64-jarige oefenmeester aan. “Ik kreeg te maken met spelers met ver uiteenlopende achtergronden op voetbalgebied. Daar moest een eenheid van gemaakt worden. Dat was prioriteit één. Ik vind van mezelf dat ik goed met mensen kan omgaan en prima kan verbinden. Dat was nodig.”

Niveauverschil
De selectie die hij in handen kreeg bestond voor de helft uit Silvoldse voetballers die vorig seizoen in de 4de divisie hadden gespeeld en Terborgenaren die uit de Zaterdag 4de klasse waren gedegradeerd. Een immens niveauverschil. Plus nog enkele spelers van buitenaf. Het verschil bleek inderdaad de grootste bottleneck, zoals John aangeeft, maar hij merkte gedurende de eerste maanden dat de spelers zich qua niveau aan elkaar optrokken in trainingen en tijdens wedstrijden. Een meevaller is dat hij dit seizoen bovendien kan beschikken over de tweelingbroers Ischa en Jaël Krosse, die enkele seizoenen geleden hadden besloten bij Sportclub Silvolde lager te spelen, maar de nieuwe uitdaging aan wilden gaan. Ischa wilde meteen in het eerste van SSA Wisch voetballen en bij Jaël kostte het enige overredingskracht. “Het zijn nog steeds fantastische voetballers en bovendien geweldige mannen om mee te werken”, aldus de coach.

Zaterdag
SSA Wisch 1 komt dit seizoen uit in de Zaterdag 5de klasse, de kelder van het amateurvoetbal, gedwongen door een KNVB-besluit. De ambitie is om zo snel mogelijk enkele klassen hogerop te komen en Wisch geldt dit seizoen ook als favoriet voor promotie. De eerste stap is gezet met de periodetitel. Maar dat het elftal zomaar even kampioen wordt is zeker niet het geval, volgens de hoofdtrainer. “In de top van de ranglijst staat het nog dicht bij elkaar en er zijn meer ambitieuze verenigingen.”
Voetballen op zaterdag was een bewuste keuze van de spelersgroep. John verklaart: “Er zijn voor- en nadelen, maar ik vind zaterdagvoetbal prima. We spelen geen derby’s dat is jammer, maar zo krijg je ook eens tegenstanders die je niet al jaren tegenkomt. Het niveau is minstens zo hoog als op zondag. In oefenwedstrijden en de Achterhoek Cup hebben we van Zondag 3de en 4de klassers gewonnen.”

We spelen
geen derby’s
dat is jammer


Verre van ideaal
Het elftal speelt de thuiswedstrijden bij toerbeurt in Silvolde en Terborg. Leeuwerik begrijpt de nog geldende emoties maar het is verre van ideaal evenals het feit dat er dinsdags wordt getraind in Terborg en op donderdag in Silvolde. Alles op één complex is uiteraard op den duur een vereiste. De ‘s-Heerenbergenaar heeft een krappe eerste selectie waarin hij langzamerhand O19-spelers invoegt. Daarnaast beschikt hij over een prima staf met assistent-trainer Theo Huijink, trainer van het tweede elftal Nick Gries, spitsentrainer Erik ter Voert en keeperstrainer Roy Hartemink.

SSA Wisch 1 speelt de eerstvolgende thuiswedstrijd op zaterdagmiddag 24 februari in Silvolde, op sportpark De Munsterman. Tegenstander is vv Dodewaard.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant