Zwanenburgse camping in Megchelen
Zwanenburgse camping in Megchelen Foto: collectie van de Oudheidkundige Verenging Gemeente Gendringen

Wederopbouwboerderijen, herstel van verwoesting door de oorlog

Wonen

MEGCHELEN - In zaal De Kievit in Megchelen organiseert de Oudheidkundige Vereniging OVGG donderdagavond 23 november een lezing over wederopbouwboerderijen, boerderijen die in de Tweede Wereldoorlog, vooral aan het eind, waren verwoest en daarna weer werden nieuw gebouwd. Er waren er vele tientallen in de voormalige gemeente Gendringen.                        

De lezing wordt gepresenteerd door dr. Sophie Elpers. Zij is als etnoloog werkzaam bij het Meertens Instituut in Amsterdam. Een van haar interesses is alles wat te maken heeft met de moeilijkheden om tijdens en vooral na de Tweede Wereldoorlog de verwoeste huizen en boerderijen weer op te bouwen.
Veel mensen hier woonden in noodwoningen of in provisorisch opgelapte woningen. Maar ze hadden recht op een woonhuis of boerderij zoals ze voor de verwoesting bezaten. Veel van de toen nieuw gebouwde boerderijen in de gemeente zullen de revue passeren.
Waaruit bestond de hulp van het Rijk, wie waren de architecten, welke eigen inbreng hadden de eigenaren, wat was er te bewijzen van de oude bebouwing? Op al deze aspecten zal Sophie Elpers in gaan.

Ze schreef een publicatie over dit onderwerp: ‘Wederopbouwboerderijen. Agrarisch erfgoed in de strijd over traditie en modernisering, 1940-1955’. Het boek is deze avond te koop. De lezing begint om 20.00 u; inloop vanaf 19.30 u. Toegang is vrij, vrije bijdrage welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek