Paul Bockting bij de speciale metalen balkconstructie van de oude hal van Berghaus en Atag in Ulft.

Paul Bockting bij de speciale metalen balkconstructie van de oude hal van Berghaus en Atag in Ulft.

Foto: Roel Kleinpenning

Oud ATAG kantoorgebouw zoekt nieuwe bestemming

Wonen

ULFT – Binnenkort gaat het inmiddels weer opgeknapte bedrijfspand waar in het verleden Berghaus, ATAG en onder meer Multicycle onderdak vonden in de verkoop, of verhuur. Het complex is vorig jaar aangekocht door directeur Paul Bockting van Tara bouw in Doetinchem. Paul staat open voor plannen en voorstellen. Het kan in zijn geheel overgenomen worden, of gesplitst in drie bedrijfseenheden. Hij heeft zelfs een schets klaar liggen om er kleine wooneenheden in onder te brengen voor ouderen.

Door Reinier Kroesen

Paul Bockting is verknocht aan het pand op de hoek van de Anton Tijdinklaan en de Bongersstraat. Hij wijst op de noeste industriële arbeidsnijverheid die op deze plek al bijna zeventig jaar bedreven wordt. Het is hem er nu alles aan gelegen dat het weer een passende bestemming krijgt. Paul: “Ik heb iets met dat pand.”

Geschiedenis
Begin jaren vijftig startte op die plek, toen nog gelegen aan de Rijksweg, kledingatelier Berghaus in een splinternieuw pand. Een internationaal opererend bedrijf, dat dames- en kinderkleding vervaardigde, de hoofdvestiging zat in Amsterdam. Berghaus durfde de sprong te maken naar een vestiging in de Achterhoek. Er werd gewerkt in een fris en voor die jaren modern gebouw met veel glas. Van de gebruikelijke schrille fabrieksirene werd afgezien, in plaats daarvan werd een ranke vrijstaande klokketoren naast de hal gebouwd. In 1964 woedde er een verwoestende brand. Aan aannemersbedrijf Joh. Hakfoort werd de herbouw gegund, in 1968 kon Berghaus heropenen op de vertrouwde grond.

Hoofdkantoor ATAG
Paul Bockting: “Dat werd eigenlijk voor de eeuwigheid gebouwd, met een enorme staalconstructie, dat nu nog altijd het casco van het gebouw vormt, nog geheel in tact. Toen kreeg Berghaus wel een sprinklerinstallatie. Door gaten in de vloer kwam stoom omhoog via stoomketels, waarmee men de kleding kon persen en strijken. Die kelders zijn nog steeds aanwezig.” Berghaus ging midden jaren zeventig failliet, en het complex werd overgekocht door het snelgroeiende ATAG. Paul zat toen inmiddels bij Hakfoort, zijn eerste klus was de grootschalige verbouwing om er het hoofdkantoor van ATAG van te maken. Kees de Kat architectenbureau, een ontwerpbureau met naam en faam heeft het gebouw opnieuw ontworpen. Met die kenmerkende gevels met overhangende elementen. Onder directeur Hans Manschot werd toen een extra gedeelte aangebouwd voor een computer van 15 meter lang, één van de eerste in Nederland.”

Opnieuw brand
Na het faillissement van ATAG in de loop van de negentiger jaren kocht Paul Bockting het pand in 2001 aan en zat er kort zelf in met zijn kantoor. Paul: “Daarop volgden diverse huurders, waaronder de Stadsbank en vooral Multicycle. Om een nieuwe ontsluitingsweg aan te kunnen leggen kocht ik restaurant Smithuus. Na de sloop daarvan ontstond ruimte voor een extra route om die bedrijven te bereiken die op het braakliggende terrein zijn gebouwd, Te Boekhorst Meubelen, et. cetera. Het bedrijf, sterk in de assemblage van fietsen, werd uiteindelijk de belangrijkste gebruiker en nam de gronden en het gebouw over. Na jaren van succes kwam ook daar een einde aan. Na een kleine brand, veroorzaakt door een accu van een elektrische fiets die vlam vatte, was het enkele jaren geleden definitief over voor Multicycle op deze plek.”

Ouderenwoningen
Paul geeft tijdens het gesprek opnieuw aan dat dit bijzondere gebouw en de fraaie ligging maken dat het iets bijzonders heeft voor hem. Daarom kocht hij het vorig jaar opnieuw aan. Paul: “Die architectuur, dat heeft gewoon iets. De daken, kozijnen en gevelbeplating zijn inmiddels al vervangen. Het kan weer voor een jaar of dertig, veertig mee. Binnen is het nog één grote ruimte. In principe zou het ook aan drie partijen verkocht kunnen worden, er zijn drie elektra-, gas- en wateraansluitingen, die zo weer gebruikt kunnen worden. Het zou mooi zijn als hier weer extra werkgelegenheid komt. Ik ben creatief en denk van links naar rechts, je weet dat er veel vraag is naar ouderenwoningen.” Paul vouwt een tekening open en toont een plattegrond van het roemruchte gebouw, maar dan ingedeeld met allemaal wat kleinere woonunits, een centrale patio in het midden. Met ruimte voor een zorgpost, een plek om samen te eten en activiteiten te ontplooien. Maar daar is uiteraard overleg met Gemeente Oude IJsselstreek voor noodzakelijk.

Kortom, alle opties zijn nog open voor de ondernemende en ruimdenkende Bockting. “Met een paar weken gaan we het in de markt zetten. Hierbij is nu al bekend: hier gebeurt wat, meld je maar, we laten de ideeën en plannen op ons af komen. Het ligt daar prachtig, je bent zo in het mooie wandelgebied langs de Oude IJssel, je loopt binnendoor ook zo weer naar het dorp. Het is een komen en gaan van gebruikers, maar dit pand blijft, het overleeft alles, en verdient nog een keer een kans!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant