Mevrouw Bouwens (rechts) in gesprek met Lonneke Toebes (links) en Chantal Godschalk. Foto: Roel Kleinpenning

Mevrouw Bouwens (rechts) in gesprek met Lonneke Toebes (links) en Chantal Godschalk. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Schrikbeeld bleek prima revalidatieplek

Zorg

TERBORG/ULFT - “Het Antonia was in het begin een schrikbeeld omdat ik niet wist dat hier een revalidatieafdeling is”, zegt Henny Bouwens (64) uit Ulft. “Ik kende het alleen als verpleeghuis. Ik dacht: als ik hier naar toe ga, kom ik nooit meer in mijn eigen huisje terecht. Hoe kon ik weten dat ik hier zo geweldig goed opgevangen zou worden en dat ik zo’n geweldige begeleiding zou krijgen. Niet alleen met mijn heup, maar ook met het verdriet dat er achter zit. Wat heb ik mij gesteund gevoeld.” 

Door Carla van der Meer

In februari kwam Bouwens in haar appartement ongelukkig ten val en brak ze haar heup. Binnen een uur kreeg ze een heupoperatie. Daardoor had ze een langere revalidatieperiode dan wanneer ze een nieuwe heup zou krijgen. Na vijf dagen kwam ze uit het ziekenhuis, maar ze kon niet naar huis omdat ze alleen woont met haar hondje. Haar man is recent overleden. Zo kwam ze terecht bij ‘Wijde Blick’ van Azora revalidatiecentrum Antonia in Terborg, één van de vier revalidatieafdelingen. 

Schouderklopje
“Ze helpen hier mensen letterlijk weer op de been, zodat ze weer thuis kunnen wonen”, vertelt Bouwens. “Ik heb zo’n fijne begeleiding gehad. Ze zeiden: je bent goed bezig. Ook al was het maar bij een sok aantrekken. Daar is een hulpmiddeltje voor. Ik kreeg een schouderklopje. Dat deed goed. Nu ik thuis ben, doe ik ook nog mijn oefeningen. Het gaat steeds beter. De rollator gebruik ik nog als ik de hond uitlaat, maar ik durf steeds vaker alleen te lopen. Ik ga met stapjes vooruit.”

Verjaardag
Mevrouw Bouwens is zes weken bij het Antonia geweest. “Haar grootste wens was om voor haar verjaardag op 3 april thuis te zijn”, vertelt Lonneke Toebes, fysiotherapeut orthopedische revalidatieafdeling. “We hebben daar hard aan gewerkt en het is gelukt. Ze was tien dagen voor haar verjaardag thuis.”
“Toen ik thuis kwam was ik heel blij. Maar er was ook de schrik: wat doe ik als ik moet douchen?”, vertelt Bouwens. “Door corona was er geen thuiszorg. Ik moest alles zelf oplossen. Hoe kan ik koffie halen, naar het toilet gaan en mijn bed opmaken?, dacht ik. Maar ik heb veel tips gehad hoe ik dit het beste kon aanpakken.”

Onder één dak
“De revalidatieafdelingen moet je eigenlijk los zien van de verpleeghuiszorg”, zegt Chantal Godschalk, revalidatieverpleegkundige. “Het zijn twee verschillende dingen. We zijn een soort gezondheidscentrum met een poli en revalidatie onder één dak. Iedereen uit de omgeving kan hier terecht. Ook als je als cliënt hier niet gerevalideerd hebt, kun je ook gebruikmaken van de fysiotherapeut, diëtist of een ergotherapeut. Alles zit onder één paraplu.”
Het Antonia heeft vier revalidatieafdelingen in het hoofdgebouw voor kortdurend verblijf. Hier verblijven de cliënten tussen de vier weken en drie maanden. Op de ACU-afdeling verblijven mensen na een plotseling val of aandoening waarbij geen ziekhuisopname nodig is, maar wel 24-uurs medische begeleiding. Op de neuro-revalidatie worden mensen opgenomen met aandoeningen aan het hersen en zenuwstelsel, bijvoorbeeld revalideren na een CVA of hersenletsel na een ongeluk. Op de trauma- en orthopedie-revalidatie verblijven mensen na een val of ongeluk waarbij medische ondersteuning en fysiotherapie nodig is vanwege letsel of een operatie aan armen, benen of heupen. Op de afdeling revalidatie ter overbrugging verblijven mensen een korte periode. Zij hebben medische ondersteuning nodig bij een lichamelijke ziekte als hartfalen of COPD.
“We zijn in feite een ergo- en fysiotherapiepraktijk die gevestigd is in het Antonia”, laat Toebes weten. “Ook mensen van buiten komen hier in de praktijk en we geven ook revalidatie aan huis.”
“Omdat we hier een vervolg aan de behandeling geven, kunnen mensen sneller uit het ziekenhuis”, zegt Godschalk. “We geven medische zorg in combinatie met weer goed kunnen bewegen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant