Symfonisch Blaasorkest Gaanderen tijdens een concert in de  Augustinuskerk. Foto: PR
Symfonisch Blaasorkest Gaanderen tijdens een concert in de Augustinuskerk. Foto: PR

Publiek 'smult' van Gaanderens concert!

Algemeen

GAANDEREN - 'Wat een fantastisch programma', 'wat een prachtige orkesten' en 'wat is er goed gemusiceerd', waren onder meer woorden die het in groten getale aanwezige publiek liet horen na afloop van het gecombineerde concert van Symfonisch Blaasorkest Gaanderen en Brassband Gelderland op zondag 22 mei. Vanaf 11.00 uur was de Gaanderense Augustinuskerk gedurende twee uur tot in de uiterste hoeken gevuld met de blaasmuziekklanken van de beide orkesten. De dirigenten Joop Boerstoel en André Vulperhorst wisten het niveau en enthousiasme van de musici tot grote hoogte te brengen. En dat resulteerde in een schitterend concert waarvan het publiek zichtbaar smulde, hetgeen zij meermaals liet merken met een daverend en langdurig applaus. Beide orkesten presenteerden een gevarieerd programma, met toonaangevende composities van onder meer Jan van der Roost, Edward Gregson, James Horner, Julie Giroux en Johan de Meij.

Het eerste concertgedeelte was voor rekening van Brassband Gelderland. De zo typerende, fraaie brassbandklank kwam in de kerk heel mooi tot zijn recht en was te horen in onder meer Canterbury Choral van Jan van der Roost en Light as Air van Goff Richards. Bijzonder knap gespeeld werd ook Variations on Laudate Dominum van Edward Gregson, dat de componist schreef voor het Leger des Heils. Dit is brassband muziek pur sang, met enkele heel romantisch klinkende passages, een prachtige fuga en een grandioze finale. En met The Mask of Zorro van James Horner lieten André Vulperhorst en zijn orkest horen ook prima thuis te zijn in de filmmuziek.

Fenomeen
In het tweede deel van het concert was het de beurt aan Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Met de aanwezigheid van houtblazers en saxofoons, naast de kopersectie, werd de akoestiek in de kerk ineens merkbaar anders ingekleurd. De combinatie van beide orkesten liet zien hoe breed invulling kan worden gegeven aan het fenomeen blaasmuziek. Onder leiding van dirigent Joop Boerstoel genoot het publiek van onder andere Summer van Johan de Meij, Nobilitas van Jan Van der Roost en van het complexe maar heel fraai vertolkte La Mezquita de Cordoba, geschreven door de Amerikaanse Julie Ann Giroux. De klanken van deze bijzonder indrukwekkende compositie hebben ongetwijfeld nog in de hoofden van de vele bezoekers gezeten, toen zij rond 13.00 uur voldaan huiswaarts keerden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant