Meriam en Ben schilderen. Foto: Martin Pragt
Meriam en Ben schilderen. Foto: Martin Pragt

Straatlantaarn van Schabracq naar Silvolde

Algemeen

SILVOLDE - Als de herinrichting van de kom van Silvolde voltooid is, zal er op de markt, bij het podium een hoge gekleurde lamp verschijnen. Een straatlantaarn die is ontworpen door Alexander Schabracq. De kunstenaar studeerde aan de Rietveld Academie en heeft in 1989, samen met architect Tom Postma Studio Spectra opgericht. Hier heeft Schabracq het befaamde straatmeubilair ontworpen dat jarenlang in Amsterdam te bewonderen was. Het meubilair kenmerkt zich door een schijn van toevalligheid in vormen, die opgestapeld worden alsof het blokken uit een blokkendoos zijn. Elk onderdeel heeft een eigen kleur. De collectie bestaat uit lampen, paaltjes (een soort amsterdammertjes), banken en andere voorwerpen.

Door Martin Pragt

De gemeente Amsterdam deed afstand van de collectie van Schabracq en schonk deze voor een deel aan Groningen en een ander deel werd ter beschikking gesteld van de Oude IJsselstreek. Ben van de Pavert en Meriam Jansen zijn erg betrokken bij het restaureren van de voorwerpen. Ze schuren en schilderen ieder onderdeel met bijzondere aandacht. "De gemeente heeft besloten om een lint door de gemeente te laten gaan van allemaal Schabracq elementen. Van Etten tot Engbergen worden ze opgetrokken om een verbinding van alle kernen tot stand te brengen. Van alle kernen zijn vrijwilligers aan de slag gegaan om de elementen te zandstralen, te schuren en te schilderen." vertelt Meriam enthousiast.

Restauratie door vrijwilligers

Ben vult haar aan: "We hebben negen kleuren die bij het werk horen. Dat betekent niet dat je ze allemaal moet gebruiken. De kleursamenstelling kan dus per kern verschillen, maar de negen kleuren zijn wel dezelfde."

Er is een studie gemaakt om de restauratie goed te laten verlopen. Schildersbedrijf Robben heeft een lijvig rapport met alle kleurbeschrijvingen en materiaalbehandeling geschreven. Aan de hand hiervan is het uitvoeren goed te doen. "De onderdelen zijn allemaal verschillend en ze zijn van gietijzer. Dat maakt ze zwaar, maar wel stevig. Het is een plezier om hieraan te kunnen werken" , vertelt Van de Pavert. "Gelukkig heeft Ten Elshof zijn hal in Terborg beschikbaar gesteld voor het werk. We komen hier met verschillende vrijwilligers regelmatig bij elkaar en hebben veel plezier in het werk." Meriam vertelt: "Ook het Almendecollege heeft een aantal keren met een groep meegewerkt aan dit project. Foto's daarvan staan op ons facebookaccount onder de naam Silvolde aan de slag. Wethouder Peter van de Wardt heeft bij deze gelegenheid nog even de kwast gehanteerd. Op deze manier zijn veel mensen betrokken bij de installatie van de kunstwerken, waarvan al een klein onderdeel in Silvolde is te zien. Het eerst paaltje is geplaatst aan de Ulftseweg."

Het openluchttheater Engbergen is erg enthousiast over het werk. In het openluchttheater zijn verschillende objecten te zien en ook in het landschap rond Engbergen zijn al verschillende delen van het werk van Schabracq verschenen. Het is de bedoeling om de grote lamp in Silvolde eind augustus te plaatsen. "Maar dat laten we nog wel weten!" aldus Meriam Jansen.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant