Gemeentehuis Oude IJsselstreek. Foto: Gelderse Post
Gemeentehuis Oude IJsselstreek. Foto: Gelderse Post

Instemming met jaarstukken ondanks irritatie

Algemeen

Vaststelling na 'eens maar nooit weer'-vergadering

Door Walter Hobelman

GENDRINGEN - De slotwoorden van burgemeester Otwin van Dijk bij het afsluiten van de raadsvergadering van donderdag waren veelzeggend. "Hierbij sluit ik deze gedenkwaardige, bijzondere, maar hopelijk 'eens maar nooit weer'-vergadering." Aanleiding was de definitieve goedkeuring van de jaarstukken over 2015 die om verschillende redenen nogal vertraagd was de afgelopen maanden.

Op 7 juli waren de jaarstukken al formeel vastgesteld met de kanttekening dat de accountantsverklaring nog moest volgen. Dat gebeurde toen na een stevige discussie in de raad, die schoorvoetend akkoord ging met deze gang van zaken. De periode daarna is er door het college, de ambtenaren op het gemeentehuis en de externe accountant hard gewerkt om alles definitief af te ronden.
Toch slaagde de accountant er niet in om tijdig de correcte en definitieve jaarstukken aan te bieden. Zelfs gisteravond werd er op het allerlaatst nog wat gewijzigd in het document en dat zorgde voor veel onbegrip bij de raadsleden. 'Hoe kunnen we nu 'ja' zeggen tegen iets waarvan we niet helder hebben of alles nu wel klopt?', vroeg menig raadslid zich hardop af.
Namens de accountantsorganisatie gaf de heer Bekker voorafgaand aan de raadsvergadering tekst en uitleg en vertelde de reden waarom alles zo lang moest duren. "Dat komt omdat 2015 een bijzonder jaar was voor alle gemeenten in Nederland. De veranderingen in het sociaal domein zorgden voor veel onduidelijkheid en vertraging. Oude IJsselstreek is echt niet de enige gemeente in Nederland waar we tot op het allerlaatst (30 september moeten de jaarstukken bij de provincie zijn ingediend, red.) aan de juiste stukken werken." De heer Bekker gaf ook aan dat het accountsbureau door nieuwe regelgeving voortdurend werd ingehaald. "En om aan alle eisen en controles te voldoen was extra tijd nodig", betoogde hij. Dat ging zover dat zelfs tijdens de uitleg van de heer Bekker de juiste stukken nog niet klaar waren, die werden in de loop van de avond pas via het digitale raadssysteem aan de raadsleden doorgeven. Toen er werd uitgelegd dat er 'nog wat kleine tekstueel aanpassingen waren doorgevoerd', vroegen de raadsfracties zich af of er nu dan wel een juist besluit genomen kon worden.
Een ambtenaar van de gemeente kwam daarom nog een extra toelichting geven en nam met de raadsleden alle laatste wijzigingen door. Vervolgens werd de informatieve raadsbijeenkomst gesloten en werd een half uur later gestart met de gemeenteraadsvergadering waarin het vaststellen van de jaarstukken het enige agendapunt was. De fracties lieten na de schorsing weten dat ze jaarstukken wel vast willen stellen. Alleen de oppositie partijen SP en D66 waren hier tegen en stemden niet in met de definitieve vaststelling. Beide fracties gaven aan meer tijd te willen om de stukken nogmaals goed te bestuderen. "Wij hebben een controlerende taak en die willen we zorgvuldig uitvoeren", aldus Heini Peters (SP).
Ook binnen de coalitiepartijen was men niet echt enthousiast over de hele gang van zaken. Guido Hakvoort (CDA) liet weten dat zijn fractie bepaald niet tevreden was. "Zeker de laatste twee weken hebben wij het gevoel gekregen dat we aan een lijntje zijn gehouden. De informatie van toen en die van vanavond is nagenoeg gelijk en dit hele proces moet op korte termijn geëvalueerd worden". Wethouder Jos Sluiter (financiën) erkende dat het hele proces niet echt de schoonheidsprijs verdiende. "Het wekt allemaal een bepaalde irritatie op', aldus de wethouder die aangaf snel om de tafel te gaan zitten om te evalueren. Richard de Lange (VVD) had zich vooraf voorgenomen om niets over de gang van zaken te zeggen, maar door de gebeurtenissen voorafgaand en tijdens de avond sprak hij toch de wens uit dat dit 'eens, maar nooit weer op deze manier zal gebeuren'.
En die wens werd door de burgemeester overgenomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant