Straks beschikken de inwoners over vier containers. Foto: Walter Hobelman
Straks beschikken de inwoners over vier containers. Foto: Walter Hobelman

Nieuwe manier van afval- inzameling roept vragen op

Algemeen

GENDRINGEN - Het is veel inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek niet duidelijk wat er de komende weken gaat gebeuren met de kliko's en de wijzigingen in het ophalen van het huisvuil. Op social media wordt op allerlei manieren gereageerd, waarbij onjuistheden en 'halve waarheden' zorgen voor verwarring. Reden voor Gelderse Post om een aantal opmerkingen, die op Facebook zijn geplaatst, even door betrokkenen van de gemeente te laten voorzien van een reactie.

Door Walter Hobelman

Reactie op Facebook: "Ik moet vanaf oktober tot aan januari 2017 meer betalen voor het ophalen van het afval" (in principe moet je dus 3 maanden met een kleinere container doen, terwijl je volgend jaar voor de container die je tot heden had 75€ per jaar moet betalen. Dus als je dat zou verrekenen zou je 75 €:12 maanden= € 6,25 per resterende maand terug moeten krijgen. Maar ik ben bang dat de gemeente dat anders ziet).
Antwoord gemeente: "Deze reactie klopt om meerdere redenen niet. Ten eerste is het een rekenfout. Het verschil tussen de grote en kleine container wordt in 2017 € 75. Inwoners die voor een kleine grijze container kiezen gaan wat minder betalen dan in 2016. Inwoners die voor een grote grijze container kiezen gaan iets meer betalen dan in 2016 (maar niet € 75 meer dan in 2016). De berekening van € 6,25 per maand extra klopt dus niet.
Ten tweede is het een denkfout. De hoogte van de afvalstoffenheffing niet afhankelijk van de grootte van de grijze container voor restafval. Het is niet mogelijk afvalstoffenheffing terug te vragen. De gemeente is wettelijk verplicht het huisvuil van de inwoners in te zamelen. Hoe de gemeente dat doet en met welke inzamelmiddelen is aan de gemeente om te bepalen. De gemeenteraad stelt het beleid vast en het college van B&W voert dit beleid uit.
De hoogte van de afvalstoffenheffing wordt bepaald aan de hand van de kosten van inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval. Dit is een kostendekkend systeem. De hoogte van de heffing is niet alleen gebaseerd op de kosten van het inzamelen en verwerken van het restafval (grijze container). Van de afvalstoffenheffing worden onder andere zaken betaald als de inzameling en verwerking van alle soorten afval, de bladkorven, de kerstbomeninzameling, het legen en verwerken van de glasbakken, de veegwagens enzovoorts.

"Ik heb nooit een brief met stickers gehad."
Het omwisselen gebeurt in zes weken tijd, in 3 fasen. Inwoners ontvangen een brief, met bijgevoegd enkele stickers, wanneer de containers worden omgewisseld. Het kan dus zijn dat inwoners nog geen brief met stickers hebben ontvangen. Dan komt deze binnenkort. Als een inwoner toch geen of te weinig stickers heeft ontvangen kan men de container gewoon zonder sticker aan de weg laten staan.

"Ik wil geen vier containers, een groene en een grijze is genoeg."
De inwoners van de Oude IJsselstreek scheiden nu ook al: GFT, papier, PMD e.d. Uit de afvalcijfers blijkt dat we het samen nog niet zo goed doen. De huidige wijze van afvalinzameling leidt ertoe dat de gemeente achter blijft bij de doelstelling. Op dit moment scheiden we in de gemeente 50% van het huishoudelijke afval. Het doel is dit te verhogen naar 75% in 2020. Inwoners (met een gemiddelde woning) kunnen op dit moment nog geen containers weigeren. De ervaring uit andere gemeenten is dat het even zoeken is naar een goede plek voor de containers, en dat, als ze er eenmaal staan, de meeste mensen ze handig vinden en niet meer willen missen.

"Ik weet nog niet of ik een grote of een kleine grijze/groene container nodig heb."
Er komt een wisselronde van containers in het voorjaar van 2017. Inwoners kunnen de containers dus eerst uitproberen. Daarna kunnen inwoners eventueel de grijze en groene container omwisselen voor een ander formaat.

"Waarom moet ik volgend jaar € 75 meer betalen?"
Inwoners die kiezen voor een kleine grijze container betalen volgend jaar 75 euro minder dan inwoners die kiezen voor een grote grijze container. Voor inwoners die kiezen voor een kleine grijze container (het standaardpakket) is de afvalstoffenheffing volgend jaar ca 30 euro minder dan nu.
De ervaring leert dat er bij goed scheiden weinig restafval over blijft. En dat een kleine grijze container voldoende is. Op deze manier betalen mensen die veel restafval produceren meer dan mensen die minder restafval hebben.

"Ze mogen de oude grijze eind van het jaar ophalen. Volgend jaar gaan ze de nieuwe gebruiken. Dan wil ik er dit jaar ook nog optimaal gebruik van kunnen maken."
Het is praktisch niet mogelijk alle containers (groen, grijs, PMD en papier) voor alle huishoudens op 30 december pas om te wisselen. We vragen inwoners dan ook flexibel te zijn. Dit jaar wordt nog steeds elke 2 weken de grijze container geleegd. Per 1-1-2017 wordt dat elke 4 weken.

"Ik heb geen plaats voor vier containers, mijn tuintje is te klein."
We begrijpen dat de overgang van 2 naar 4 containers een forse is. Dit vergt de nodige medewerking en creativiteit van de inwoners. Er is voor vier containers gekozen om de inwoners de gelegenheid te geven het afval zo goed mogelijk te scheiden. Het doel is minder afval in de grijze container voor restafval te krijgen, zodat we in 2020 aan de doelstelling kunnen voldoen om 75% van ons huishoudelijk afval te scheiden en het te gebruiken als grondstof.
We vragen dan ook aan de inwoners eerst ervaring op te doen met de 4 containers. Wel komt er een omwisselronde in het voorjaar van 2017, dan kunnen inwoners de containers voor papier- en GFT indien goed gemotiveerd weer inleveren. Over deze wisselronde worden inwoners volgend voorjaar geïnformeerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant