Gemeentehuis Oude IJsselstreek.
Gemeentehuis Oude IJsselstreek.

Informatieavond over ongewenst gedrag van vrijwilligers

Algemeen

GENDRINGEN - In het gemeentehuis in Gendringen is woensdagavond 16 november een voorlichtingsavond voor verenigingen over ongewenst gedrag van vrijwilligers. "Voorkomen is beter dan genezen. En wij zien het als onze taak om preventieve activiteiten te ontplooien om bewustwording over een gevoelig onderwerp bespreekbaar te maken", aldus wethouder Bert Kuster. De voorlichtingsavond is niet alleen voor sportverenigingen, maar voor alle organisaties waar veel met kinderen en mensen met een verstandelijk beperking wordt omgegaan.

Door Walter Hobelman

De voorlichtingsavond is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Oude IJsselstreek en de stichting Helpgewoon. Sociaal werkster Annet Heersink van Helpgewoon vertelt dat er verschillende 'risicofactoren' binnen het verenigingsleven zijn. "Seksueel misbruik is er één, maar ook rond bijvoorbeeld alcoholgebruik in kantines en het beheren van de financiën van een organisatie kunnen zaken uit de hand lopen." Zowel wethouder Kuster als Annet Heersink benadrukken dat er op dit moment geen misstanden bekend zijn in de gemeente Oude Ijsselstreek. "En dat willen we graag zo houden", aldus Heersink. De voorlichtingsavond staat wel voornamelijk in het teken van seksueel misbruik, "omdat dit de meest ingrijpende risicofactor is."
Tijdens de voorlichtingsavond zal gesproken worden over het project 'in veilige handen' van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). "Daarmee kan elke vereniging via een helder stappenplan zelf aan de slag gaan met het vaststellen van beleids- en gedragsregels binnen een vereniging. "Bij grote verenigingen is vaak wel het een en ander al een keer besproken, maar kleine verenigingen laten het bespreken van dit onderwerp vaak rusten, vooral omdat er onvoldoende mensen zijn die zich met dit thema bezig willen houden en vooral druk zijn met lopende zaken", aldus Heersink. "Men vindt het thema wel belangrijk, maar voldoende aandacht ontbreekt", concludeert ook Bert Kissing, die als medewerker onderwijs en welzijn van de gemeente Oude Ijsselstreek, het project mede begeleidt. "Het is belangrijk om duidelijke omgangsregels met elkaar te bespreken en vast te leggen", benadrukt hij. "Door in te stappen in het project 'in veilige handen' krijgt een vereniging heldere adviezen en begeleiding om de juiste stappen te kunnen zetten en wij kunnen daarbij faciliteren."
De voorlichtingsavond begint om 19.30 uur en alle verenigingen uit de gemeente worden hiervoor uitgenodigd. Wie meer wil weten over het project kan kijken op www.inveiligehanden.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant