Peter Holtslag en Ineke Wissink met een van de studenten. Foto: Rob Vister
Peter Holtslag en Ineke Wissink met een van de studenten. Foto: Rob Vister

Opleidingsinstituut Verder in Techniek, voorziet in technische behoefte

Algemeen

DOETINCHEM - Het in 2014, door Peter Holtslag opgerichte opleidingsinstituut Verder in techniek, voorziet inderdaad in de enorme behoefte om middels een gerichte opleiding, gekwalificeerd en gecertificeerd technisch personeel te leveren aan technische bedrijven in Nederland. Dat door de vestigingsplaats in Doetinchem van dit unieke opleidingsinstituut, veel bedrijven in het oosten van het land inmiddels dankbaar de vruchten van plukken, blijkt wel uit het feit dat meer dan 85 procent van de opgeleide cursisten een baan in deze regio hebben gevonden.

Door Rob Vister

"Als opleidingsinstituut zijn wij uniek in Nederland en voor zover mij bekend, het enige bedrijf dat in een tijdspanne van acht weken, een intensieve technische training en opleiding geeft, waarbij wij cursisten kant en klaar kunnen afleveren bij technische bedrijven die behoefte hebben aan goed opgeleid en gekwalificeerd personeel. De meeste opleidingen die via ROC's lopen, duren twee jaar, waarbij het vooral de jongere mensen zijn die daar hun weg vinden. Ons instituut richt zich veel meer op de werkloze man en vrouw die al enige werkervaring hebben in welke branche dan ook", legt een zeer enthousiaste Peter Holtslag, directeur van opleidingsinstituut Verder in Techniek, uit. "Onze opleiding zorgt er, behalve dat mensen sneller weer aan het werk zijn, ook voor dat dit voor de overheid een enorme besparing is. Dat laatste is overigens een prettige bijkomstigheid, maar niet onze insteek. Deze is er puur opgericht om mensen in een intensieve korte periode, technisch goed op te leiden."

Techniek
De maatschappij is veranderd, stelt Holtslag vast. "Wij leven in een digitale wereld met moderne technieken. In deze wereld is het niet meer zo dat men met zware metalen moet sjouwen en handmatig technische hoogstandjes uit moet halen in een stoffige, lawaaierige omgeving. Hitech beheerst tegenwoordig de machinekamers en daarvoor is ander personeel nodig dan in het verleden. Er zijn misschien nog veel mensen die dit beeld van vroeger hebben en daarom terughoudend zijn om een technisch beroep te kiezen. Om onze opleiding te volgen hoef je niet per se een technische achtergrond of ervaring te hebben, maar kennen wij wel een strenge selectie."
Voor het werken bij een technische onderneming dient men te beschikken over goed ruimtelijk inzicht, nauwgezet en accuraat te kunnen werken en gemotiveerd te zijn. "Dat zijn dan ook de criteria waar de kandidaten aan moeten voldoen. Technische beroepen is allang niet meer alleen voorbehouden aan mannen, sterker nog, de ervaring leert ons dat het met name vrouwen zijn die deze vaardigheden erg goed beheersen", vervolgt Holtslag zijn verhaal.

Motivatie
"Door mijn werkzaamheden bij onder andere Atag en Komeetstaal merkte ik dat de behoefte aan technisch personeel en de vraag van technische bedrijven om snel goed opgeleid personeel te krijgen, steeds groter werd. Toen er door innovatie bij Komeetstaal ruimte vrij kwam, heb ik dan ook geen moment geaarzeld om hier op in te springen. Het is niet alleen mijn persoonlijke motivatie om deze behoefte te vervullen. Ook het feit dat wij gemotiveerd, ervaren en gekwalificeerde leerkrachten uit het bedrijfsleven aan ons hebben weten te binden, zorgt er voor dat inmiddels honderd cursisten met succes de opleiding hebben afgerond, waarvan er al negentig een goede baan hebben gevonden. Dat er nu al bedrijven zijn die zeggen dat mensen die onze opleiding hebben gevolgd, een pre hebben, vervult ons met gepaste trots', aldus Holtslag.

Samenwerking
"Mensen melden zich spontaan bij ons aan, maar wij krijgen ook veel mensen aangereikt door het UWV, waarmee wij een heel goede samenwerking hebben", meldt Ineke Wissink, van werving en selectie. "Wij beseffen dat onze manier van opleiden een succes kan zijn voor een baan, maar alleen kunnen wij het ook niet. Daarom is een goede samenwerking met het UWV en het bedrijfsleven essentieel. Ik ben dan ook blij dat het UWV mij, als stagiair, de gelegenheid geeft om bij opleidingsinstituut Verder in Techniek, de cursisten te helpen om na hun opleiding een goede baan te krijgen."
Wissink wijst op het succes dat op korte termijn is bereikt. "Tel daarbij de steeds groter wordende vraag om technisch personeel vanuit het bedrijfsleven, dan denk ik dat hier de komende jaren sterk op ingezet moet worden zodat het een continu proces wordt."


www.verderintechniek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant