Trudeke Navarro, Anne Wil Eertink en Bregje Megens (vlnr). Foto: PR
Trudeke Navarro, Anne Wil Eertink en Bregje Megens (vlnr). Foto: PR

Nieuw in de Achterhoek: De Praktijk Achterhoek

Algemeen

ACHTERHOEK - De Praktijk Achterhoek is er voor kinderen, jongeren en volwassenen met (een vermoeden van) een verstandelijke beperking. De behandelaren, verbonden aan deze Praktijk, geven advies op het gebied van, onder meer, logopedie, fysiotherapie, communicatiehulpmiddelen, voeding en ze bieden psychologische ondersteuning. Daarbij zijn er ook Artsen Verstandelijk Gehandicapten verbonden aan De Praktijk Achterhoek.

De behandelaren van De Praktijk Achterhoek stellen hun expertise op een laagdrempelige manier beschikbaar aan mensen die zelfstandig wonen, of alleen dagbesteding of ambulante ondersteuning hebben. Ook professionele zorgverleners, zoals het sociaal wijkteam, de huisarts en de eerstelijns behandelaar kunnen voor advies aankloppen. De Praktijk Achterhoek werkt in de hele Achterhoek en is een samenwerking tussen zorgorganisaties Elver, Estinea, De Lichtenvoorde en Zozijn.
Projectleider Trudeke Navarro: "Mensen met een verstandelijke beperking wonen steeds vaker zelfstandig. Over het algemeen redden zij zich, al dan niet met ambulante begeleiding, prima. Als ze zorgvragen hebben dan komen ze vaker terecht bij reguliere zorgverleners in de wijk, zoals het sociaal wijkteam, de huisarts en een eerstelijns behandelaar. Maar soms is er kortdurend meer nodig, bijvoorbeeld omdat iemand kampt met specifieke psychische problemen. Deze hulp bieden de behandelaren die zijn aangesloten bij De Praktijk Achterhoek, in de vorm van bijvoorbeeld (kortdurende) behandeling en diagnostiek. Deze specialisten van Elver, Estinea, De Lichtenvoorde en Zozijn hebben ervaring met het werken met mensen met (een vermoeden van) een verstandelijke beperking."

Bregje Megens (Zozijn) en Anne Wil Eertink (Elver) zijn beide gezondheidszorgpsycholoog en werkzaam als triagisten bij De Praktijk Achterhoek. Zij voeren het eerste gesprek met de mensen en beoordelen hoe en bij wie de vraag naar hulp behandeld moet worden. Bregje Megens: "Wij bieden ons brede palet aan diensten dicht bij de cliënt. We willen de drempel zo laag mogelijk houden. We streven naar geen wachtlijst, geen lange reistijd en zo min mogelijk gedoe. Iemand die behoefte heeft aan onze ondersteuning en behandeling – of iemand uit zijn of haar netwerk – kan zich via onze website of per telefoon aanmelden. Wij helpen bij het vinden van de juiste financiering en selecteren de best passende specialist. Een verwijsbrief van de huisarts is wel nodig, bijvoorbeeld voor overleg en afstemming en soms voor de financiering."
Anne Wil Eertink: "De eerste trajecten zijn inmiddels gestart. We verwachten veel aanmeldingen. Vergelijkbare initiatieven in Nijmegen en Arnhem laten zien dat De Praktijk echt een 'gat' opvult. Met De Praktijk Achterhoek willen we ervoor zorgen dat iedereen met een verstandelijke beperking de zorg en ondersteuning krijgt die nodig is."

Meer informatie over De Praktijk Achterhoek: www.depraktijkachterhoek.nl of 088-79 61 999.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant