Henk Beunk (links) en Tim Pardijs. Foto: Mark Ebbers
Henk Beunk (links) en Tim Pardijs. Foto: Mark Ebbers

Beunk presenteert tweede dichtbundel

Algemeen

WESTENDORP - "Ik vind hem eerlijk gezegd beter dan mijn eerste bundel, en zo hoort het ook." Henk Beunk – van 2013 tot 2015 Dichter des Achterhoeks – vertelt het voorafgaand aan de presentatie van zijn tweede bundel 'Tussentaal en Tegentijd', de opvolger van zijn debuut 'Graven in het Grijs' uit 2014. Intussen verzamelen zich enkele tientallen mensen in het café van Kulturhus de Vos in Westendorp.

Daaronder collega-dichters, vrienden en familie. Henks broer is op dat moment in een andere ruimte van het Kulturhus bezig met een toneelrepetitie. Hij sluit wat later aan.

Het verschil met de eerste bundel zit hem er volgens Beunk vooral in dat de gedichten voor 'Tussentaal en Tegentijd' grotendeels in enkele jaren zijn geschreven, na de publicatie van zijn debuut. "Zo'n debuut is toch een soort verzameling van je hele leven tot dan toe", vindt hij. Toch staan ook in zijn tweede bundel een aantal gedichten die 'over waren gebleven' van de eerste.

Beunk vertelt hoe schrijven in de familie zat – zijn vader schreef, zijn grootvader schreef – en noemt drie ijkpunten die van belang zijn geweest in zijn ontwikkeling als schrijver en dichter.
In 1980 wilde zijn schoonvader dat Beunk de boerderij zou voortzetten. In plaats daarvan kreeg de schoonzoon een baan als redacteur bij het vakblad Boerderij. "Herma's vader was zo toch wel een beetje tevreden," herinnert Henk zich. "Hij zag wel dat er geen echte boer in me schuilde en zo bleef ik toch in de landbouw."
Een ander belangrijk moment was in 2008, toen Beunk met schrijver/vormgever Bert Scheuter een bezoek bracht aan het Poëziecentrum Bredevoort. Het opende een wereld voor hem. Een paar jaar later raakte hij ook betrokken bij de kunstwandelroute op landgoed Enghuizen bij Hummelo, waar hij met anderen gedichten bij kunstwerken schreef.
Een derde katalyserend moment was volgens Henk Beunk toen hij de eerste Dichter des Achterhoeks werd, nadat de Gelderlander-redacteur Gerco Mons daarvoor een verkiezing had georganiseerd. Van de vijf genomineerden kreeg Beunk de meeste stemmen (34 procent). "Ik maakte elke maand een gedicht voor de krant en het leverde in het kielzog daarvan meer werk op. Zo schreef ik als cadeau voor de scheidend burgemeester van Doetinchem een gedicht, het leverde me 500 euro op, mijn meest lucratieve werk tot nu toe."

Speciale gast en 'presentator' zaterdagmiddag was collega-dichter Tim Pardijs – oud-stadsdichter van Zutphen. Hij vraagt Beunk een aantal van diens gedichten voor te dragen en leest daarnaast een aantal eigen teksten voor.
Tim zegt zelf altijd aan zijn teksten te blijven schaven en dat eigenlijk het rare te vinden aan een bundel: "Dan moet het gewoon af." Maar voor hem blijven de gedichten momentopnames.

Vrijdag 2 december draagt de dichter voor uit zijn tweede bundel en signeert deze bij Raadgeep en Berrevoets in Doetinchem, van 16.00 tot 18.00 uur. 'Tussentaal en Tegentijd' is dan te koop voor 12,50 euro. Zaterdag 3 december is hij bij Boekhandel Rutgers in Varsseveld, van 13.00 tot 15.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant