Huntenkunst trok naar schatting meer dan achtduizend bezoekers. Foto: Reinier Kroesen
Huntenkunst trok naar schatting meer dan achtduizend bezoekers. Foto: Reinier Kroesen

Recordaantal bezoekers jubilerend Huntenkunst

Algemeen

ULFT – Huntenkunst kan terug kijken op een geslaagde jubileumeditie. In 25 jaar is het evenement uitgegroeid van een nevenactiviteit van Huntenpop tot een kunsthappening met veel buitenlandse deelnemers en grote internationale allure. Het afgelopen weekend wisten duizenden bezoekers de weg naar de SSP-hal op het DRU Industriepark te vinden. Voorzitter Harry Schenning roemt de ongedwongen sfeer die zorgt voor een bijzondere wisselwerking tussen kunstenaar en publiek.

Door Reinier Kroesen

Niemand had 25 jaar geleden kunnen bevroeden dat Huntenkunst in de loop van jaren zo'n vlucht zou nemen. In 1993 opperde Walter Hendrixen het idee om in de Huntenpoptenten in de dagen na het popfestival ook kunst te exposeren. Aanvankelijk was dat in Varsselder-Veldhunten, al snel week de manifestatie uit naar Doetinchem. De laatste jaren dus weer terug in Oude IJsselstreek. Sinds 1999 staat één land centraal, dit jaar dit jaar was dat Luxemburg. Meer dan 220 exposanten uit ruim dertig landen waren vertegenwoordigd. Huntenkunst wil een platform, een 'visvijver' zijn. Op het evenement valt veel te zien en ontdekken. Creatievelingen kunnen kennismaken met hun collega's en hun werk. Galeriehouders doen hun ontdekkingen, zodat weer nieuwe initiatieven ontstaan.
In een afsluitend gesprek aan het einde van Huntenkunst beaamt voorzitter Harry Schenning dat die opzet ook dit jaar weer geslaagd is. "Het is moeilijk in te schatten maar vorig jaar hadden we circa zeven á achtduizend bezoekers, dat aantal is nu zeker overtroffen. Voor een internationale kunstbeurs is dat een unicum, om in korte tijd zoveel mensen binnen te halen. Opvallend is het grote aantal bezoekers van buiten Nederland. Daarnaast is zeventig procent van de kunstenaars afkomstig uit het buitenland. Het bijzondere zit in de diversiteit, de heel prettige sfeer die hier heerst. Die is absoluut niet zakelijk. Door de manier van samenstellen is er een fijne ambiance voor zowel kunstenaar als publiek. Daarnaast doen die exposanten veel nieuwe contacten op. Ik sta er trouwens van te kijken hoeveel werken er nu verkocht worden, dat is een nieuwe tendens. Een ballotagecommissie beoordeelt aanmeldingen op kwaliteit en diversiteit, slechts twaalf procent van de aanvragen wordt gehonoreerd. Internationaal hebben we een goede naam, daar hoeven we ons al niet meer voor te stellen. Het is zeker een pre als iemand hier geëxposeerd heeft, een soort kwaliteitswaarborg."
De Duitse fotografe Hanne Horn uit Düsseldorf was één van hen. Ze is voor de zevende keer aanwezig en inmiddels een goede kennis van Harry Schenning, heeft zelfs een tentoongesteld portret van hem gemaakt. Ze bevestigt dat die kruisbestuiving werkt en al heeft ze nog niets verkocht, de beurs heeft haar al wel een nieuwe opdracht opgeleverd. De werken van de Luxemburgers zijn overigens ook de komende weken nog in Ulft te bezichtigen. Van 25 mei tot 25 juni is van hen in de Galerie bij de Boeken een expositie te zien onder de titel: 'De Luxemburgers komen!'

De Nederlandse fotografe Vivian Keulards met een werk uit haar serie ‘Flaming Grace’. Foto Reinier Kroesen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant