Burgemeester Otwin van Dijk tijdens zijn bezoek aan de Zomerschool. Foto: Walter Hobelman
Burgemeester Otwin van Dijk tijdens zijn bezoek aan de Zomerschool. Foto: Walter Hobelman

Zomerschool Oude IJsselstreek scoort een dikke voldoende

Algemeen

OUDE IJSSELSTREEK - Het is misschien wel de leukste school die te bezoeken is, de 'Zomerschool' die dit jaar voor de tweede keer heeft plaats gevonden. Gemeente Oude IJsselstreek heeft deze school opgezet om kinderen van statushouders ook in de zomervakantie een aantal leeractiviteiten aan te bieden. Zes weken lang kwamen ruim zestig kinderen drie ochtenden per week vrijwillig naar de DRU in Ulft. Donderdag reikte burgemeester Otwin van Dijk de certificaten uit aan de leerlingen van de zomerschool.

Door Walter Hobelman

"Bij een school hoort een diploma. Jullie hebben allemaal erg goed je best gedaan op de zomerschool en dat kan je nu met dit diploma aan iedereen laten zien", legt burgemeester Van Dijk, die uitgebreid de tijd neemt om voorafgaand aan de certificaatuitreiking met de kinderen in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden, uit. Die vragen gaan onder andere over de rolstoel waar de burgemeester in zit, of er volgend jaar weer een zomerschool komt en of het leuk is om burgemeester te zijn. En de burgemeester krijgt ook nog even een spontaan compliment van één van de leerlingen: "je ziet er leuk uit."
De zestig kinderen en jongeren die hebben deelgenomen aan de zomerschool variëren in leeftijd van vier jaar tot jong volwassen. Allemaal hebben ze, met begeleiding van een groep enthousiaste en betrokken beroepsleerkrachten en stagiairs die allemaal vrijwillig aan de zomerschool hebben meegewerkt, een afwisselend programma meegemaakt. Spelenderwijs is er aan taalontwikkeling gedaan, maar er is ook bezoek geweest van de brandweer en de politie. De kinderen hebben een kijkje genomen bij een mondhygiëniste en er is volop geknutseld. Alle werkstukken waren te bekijken tijdens het gezellige samenzijn na afloop van de certificaat uitreiking.
Eén van de leerkrachten, Anouk, legt uit waarom de Zomerschool zo belangrijk is. "Omdat de Nederlandse taal voor veel van deze kinderen nog een barrière is, is het belangrijk om veel te oefenen. Zes weken zomervakantie is lang en de kinderen worden thuis niet uitgedaagd om Nederlands te spreken. Op de zomerschool doen ze dat wel en daarmee voorkomen we een terugval. Daarnaast is de zomerschool natuurlijk ontzettend leuk. Het mooiste vind ik om te zien dat kinderen, die vaak een beetje terughoudend zijn in hun gewone klas, hier uit hun schulp durven te kruipen omdat ze met leeftijdsgenootjes in contact komen die dezelfde uitdagingen aan moeten gaan.
Ook Bert Kissing en Suna Kavak, die namens gemeente Oude IJsselstreek de zomerschool organiseren, zijn zeer tevreden. "De opkomst was goed, het enthousiasme was groot en de kinderen hebben het naar hun zin gehad", concludeert Kissing. "We hebben dit jaar ook één ochtend voor de ouders georganiseerd en dat willen we volgend jaar verder uitbreiden. De ouders geven namelijk aan zelf ook behoefte te hebben aan informatie over Nederland en de omgeving waar ze wonen. Via het Taalhuis worden ze al geholpen, maar we gaan dit volgend jaar zeker uitbreiden."
De kinderen zelf hebben genoten. Sommige kinderen vonden het bezoek van de politie het leukst, anderen genoten van de knutselmomenten of de sportactiviteiten. "Ik vind dit leuker dan de gewone school", vertelt Mohammed. "Het lijkt geen echte school, maar ik heb wel veel geleerd", voegt hij daar aan toe.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant