Voetbaltrainer Huub van Laarschot op zijn mountainbike, zijn tweede hobby naast het voetbal. Foto: John van der Kamp
Voetbaltrainer Huub van Laarschot op zijn mountainbike, zijn tweede hobby naast het voetbal. Foto: John van der Kamp

'Nu voeren clubs uit de Achterhoek de boventoon'

Algemeen

Huub van Laarschot geniet van zijn sabbatical jaar

Door John van der Kamp

DOETINCHEM – Vorig jaar besloot voetbaltrainer Huub van Laarschot een 'sabbatical year' in te gelasten, na een enerverende periode bij sv Kilder waar hij tweemaal via nacompetitie klassenbehoud wist te realiseren. Dit seizoen staat Van Laarschot langs de velden in de Achterhoek en bekijkt iedere zondag wel een wedstrijd. Naast het voetbal heeft hij nog een grote hobby. Het fietsen op een mountainbike en racefiets en hoopt aankomende zomer met een groepje vrienden naar Frankrijk af te reizen voor een uitdagende fietstocht over de toppen van de Alpen.

"Ik heb een heerlijk tijd gehad bij Kilder, een fantastische club. In het eerste seizoen pakten we een periodetitel en we hebben met sv Kilder de langste nacompetitieperiode meegemaakt in het tweede seizoen. Een paar dagen voor het sluiten van de overschrijvingstermijn wisten we ons te handhaven voor de vierde klasse, nadat we de derde herkansing hadden gepakt", herinnert de voetbaltrainer. Nadat hij halverwege het vorige seizoen, mede door zijn drukke baan in Westervoort, besloot om een sabbatical in te lasten, bezoekt de 56-jarige Doetinchemmer nu met regelmaat een amateurvoetbalwedstrijd in de Achterhoek. "Ik zoek mooie wedstrijdjes uit. Ik heb wedstrijden gezien van Doetinchem, Keijenborg, Kilder, VVG '25, Gendringen, MvR en onder meer van VIOD, SDOUC en GWVV. Nu bekijk ik het voetbal van een andere kant. Tien jaar geleden dicteerden de clubs uit de Liemers het amateurvoetbal in deze regio, nu voeren clubs uit de Achterhoek met DZC`68, Silvolde, RKZVC, Longa '30, Winterswijk en niet te vergeten AZSV uit Aalten de boventoon", meent Van Laarschot, die positief is gestemd over het lot van de Achterhoekse amateurclubs na de winterstop. "Nu Rick Bouwmeister weer terug is bij Silvolde verwacht ik dat Dennis van Beukering met Silvolde een fantastisch seizoenslot zal krijgen. Ik heb respect voor deze groep hoe zij het doen in de hoofdklasse, ik ken verschillende jongens, die ik eerder heb getraind. DZC`68 gaat het redden, die hebben genoeg kwaliteit in huis en gaan zeker hoger eindigen, daar ben ik van overtuigd", aldus van Laarschot. Ook de Achterhoekse clubs in de tweede klasse I blijven behouden voor deze klasse, is zijn voorspelling. "Concordia en SDOUC zitten momenteel onderin. Varsseveld gaat zich zeker wel redden, DVC'26 ziet er ook stabiel uit. Concordia staat nu op degradatie, maar ik heb het volste vertrouwen dat Henry Golstein dit wel recht gaat trekken. Deze succestrainer weet wel hoe hij er mee aan moet en dat Concordia in de middenmoot terecht gaat komen. Dan pakken zij ook nog 'n derde periode, dat is de sterkte van Concordia."
De derde klasse C is met Gendringen en VIOD goed vertegenwoordigd. "Deze twee clubs zijn aan elkaar gewaagd en ik verwacht dat beide zeker mee gaan doen om de prijzen. Gendringen heeft goede spitsen, dat ontbreekt bij VIOD, maar die steunen op een goede verdediging en hebben de minste doelpunten tegen, dat zegt ook wel wat." In de vierde klasse C staan de clubs GWVV en Ulftse Boys op kleine achterstand van koploper Reunie. En Doetinchem, MvR en Sprinkhanen gaan de strijd aan voor de titel in 4D. "Varsselder schat ik in 4C zeker hoger in. Ik spreek m'n maatje Edwin Grotenhuis (trainer GWVV) veel en hij weet dat GWVV na de winterstop altijd als een plumpudding in elkaar zakt. Als Edwin het voor elkaar krijgt dat dit wordt voorkomen gaan ze hoge ogen gooien, misschien wel de hoogste. Met Ron Prinsen, Niels Schweckhorst en keeper Sven te Kaat hebben ze ervaren spelers in huis. Ulftse Boys acht ik goed genoeg voor 'n periode. In 4D is Doetinchem voor mij de grote kanshebber voor de titel. MvR is te afhankelijk van spits Victor Steinhouwer. Hij is te bepalend en mocht met hem wat gebeuren dan lijkt het me gedaan met de kansen. Sprinkhanen is na de winterstop meestal wat minder en wisselvallig. Ik schat de kwaliteiten van Willem Stollé en zijn mannen hoger in en verwacht dus dat Doetinchem nu eindelijk die promotie gaat pakken", zo bespiegelt Van Laarschot de kansen van de clubs in de vierde Klasse.
Tot slot de vijfde Klasse C, waar Etten en 't Peeske een goede kans maken op rechtstreekse promotie. "Halle-trainer Cor Peitsman doet het momenteel fantastisch, heeft de eerste periode gepakt en staat aan kop van de ranglijst. Het kan nog alle kanten op in deze klasse en voor de titel zijn 't Peeske en Etten ook nog de kanshebbers."

Van Laarschot heeft de afgelopen weken contact gehad heeft met enkele clubs die op zoek waren naar een nieuwe trainer. "In een goed gesprek heb ik verteld dat ik een jaartje later wel weer wat wil gaan doen. Het kriebelt ook wel weer. Maar aankomend seizoen ga ik nog niet een club trainen, al kan het zo veranderen in het voetbalwereldje. Eerst met m'n vrienden dit jaar met de fiets over de bergen in Frankrijk en in 2019 met 'Bergh in het Zadel' rijden."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant