David en Wieneke van Hasselt en zoon Caesar op de trap.

David en Wieneke van Hasselt en zoon Caesar op de trap. 

Foto: Roel Kleinpenning

Engelse pub in Het Wapen van Ulft

Cultuur

Familie van Hasselt staat open voor frisse ideeën

Ulft - “Wat gaat er toch met Het Wapen van Ulft gebeuren?” De toekomst van het legendarische café is al maanden het gesprek van de dag in Ulft en omgeving. De nieuwe eigenaars, David en Wieneke van Hasselt, geven nu opheldering. De horecavergunning is binnen en zaterdag 1 juni is de feestelijke heropening. Tevens vertellen zij over de bestemming van de voormalige discotheek Joy, die zij ook hebben aangekocht.

Door Marcel van Berkum

In Het Wapen van Ulft liggen kleden gedrapeerd over de tafels tegen het stof. Op de achtergrond doet zoon Caesar reparatiewerk op een ladder. “Hij is de techneut van de familie”, zegt vader David, die de toekomst van het café uit de doeken doet. “Wij waren hier al enkele keren geweest tijdens een Foefelfeest. Onze zoon Dante moest er met zijn band Dan Mango optreden en mijn vrouw Wieneke en ik vonden het een nostalgische sfeervolle kroeg op een gigantisch mooie plek. Toen we hoorden dat het te koop stond en de vraagprijs ons aansprak hoefden we niet lang na te denken.”

De familie van Hasselt, die zo’n 20 jaar geleden vanuit het westen naar Varsselder verhuisde, heeft grootse plannen en alles duidt erop dat Ulft straks een parel rijker is en een karakteristiek pand behouden blijft voor de gemeenschap. David van Hasselt is projectmanager op het gebied van infrastructuur en ruimtelijke ontwikkeling en heeft vanuit zijn verleden vele jaren horeca-ervaring. Echtgenote Wieneke heeft in Varsselder een winkel in antiek en in daar hadden ze ook tot de coronamaatregelen een bed & breakfast. De kinderen Dante, Caesar en Flora, pleegzoon Matt, familie en vrienden krijgen ook een rol in hun plannen.

 Engelse family pub
“De bovengevel wordt groen en de pui antiekgroen geverfd. De naam komt er in gouden letters op te staan”, zegt David. Aan het uiterlijk van de gelagkamer wordt niet getornd. Wel krijgt het inwendige een grote opfrisbeurt en worden muren en plafond geverfd.” Bezoekers moeten zich straks even in Engeland wanen. Het interieur ademt straks de sfeer van een Engelse family pub met allerlei Britse accessoires. Wieneke en echtgenote David zijn gek op Engeland. De anglofielen reizen al tientallen jaren regelmatig het Kanaal over en weten dan ook exact hoe een Engelse pub voelt en oogt en hoe ze die huiskamersfeer in Ulft gestalte moeten geven. Bijvoorbeeld sport is belangrijk in zo’n pub. Wieneke: “Natuurlijk komt er een dartbord te hangen, maar we plaatsen ook een grote Chesterfield bank voor een mega tv-scherm om sportwedstrijden te bekijken.” Het biljart nog uit de tijd van café Gervers blijft wel en wordt niet vervangen door een snooker table. “Omdat het café enkele jaren dicht is geweest beseffen we dat we een klantenkring moeten opbouwen. We hopen dat de oude stamgasten terugkomen en onder meer sportfans en sportverenigingen zijn straks bij ons van harte welkom.” “Trouwens ook honden”, vult Wieneke lachend aan. “Anders dan in Nederland is in Engeland een pup in een pub welkom.” Op vrijdag kunnen de klanten pub food bestellen en aan de bar afhalen. “Ook willen we soms een podium bieden aan toepasselijke live muziek, maar we gaan bestaande initiatieven in de buurt beslist niet in de weg zitten.” Het terras aan de voorzijde wordt na jaren in ere hersteld.

Anders dan in Nederland is in Engeland een pup in een pub welkom


Cocagne
Bij Het Wapen van Ulft hoort ook het naastgelegen knusse ronde witte pandje. Daarin wordt straks een tearoom English style en antiekwinkel gevestigd na een metamorfose. Aan de andere zijde van het café ligt Cocagne. De discotheek stamt uit beginjaren 80 en door de jaren waren er spraakmakende concerten voor de alternatieve jeugd. David verklaart: “We gaan het niet als reguliere discotheek openen, maar verhuren voor besloten feesten en als oefenruimte voor bands. Aan de inrichting veranderen we niets. Geïnteresseerden kunnen contact met ons opnemen.”

Joy
Al begin 2021 kocht de familie Van Hasselt van de gemeente Oude IJsselstreek het gebouw van de voormalige discotheek Joy. De disco aan het begin van de Deurvorststraat heeft 20 jaar lang het uitgaansleven van een hele generatie Achterhoekers bepaald. Velen denken met weemoed aan die tijd terug. Veli Karabulut kocht het voormalige café De Pluim en in 1982 opende Joy de deuren. Drie verdiepingen met muziek voor ieders smaak bleek een gouden formule. Toenmalig deejay Paul de Vooght zei hier enkele jaren geleden in deze krant over: “De ingang was in de Veldstraat. Als je dan als personeel naar binnen wilde, moest je je door drommen mensen wurmen, die lang voor de opening al voor de deur stonden te wachten.” Begin 2000 was de jus er af en ging het bezoek hard achteruit door concurrentie. In 2002 kwam een definitief einde aan de Joy-successtory.

Particulieren kunnen hun spullen laten veilen


Veilinghuis
“Wij zijn van plan er op de begane grond een lunch-/tearoom en een veilinghuis te beginnen”, vertelt Wieneke Van Hasselt. “Particulieren kunnen hun spullen laten veilen onder leiding van een professionele veilingmeester.” Op dit niveau bestaat zoiets in de omgeving nog niet, maar op hun bezoek aan Engeland maken ze het heel vaak mee. Het is een veilig alternatief voor bijvoorbeeld Marktplaats. Op de eerste en tweede etage komen twee appartementen, die ze gaan verhuren. “Nadat we de vergunning hadden zijn we anderhalf jaar geleden met de verbouwing begonnen. De asbestsanering is achter de rug en het hele dak is eraf geweest. Toen het pand al die jaren leeg stond zijn er activiteiten gebeurd, die het daglicht niet konden verdragen en daarom is de elektriciteit afgesloten. Dat heeft de renovatie flink vertraagd, maar we hopen dat het binnenkort is opgelost. De streefdatum voor oplevering van de appartementen is 1 januari 2025.”

De familie van Hasselt zit boordevol plannen maar staat open voor frisse ideeën om activiteiten in hun locaties te organiseren. Heb je een idee? Laat het eens weten: deurvorstulft@gmail.com, 06 49636660.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant