Open atelier van Thea Zweerink tijdens Zie de Kunst! Foto: Roel Kleinpenning
Open atelier van Thea Zweerink tijdens Zie de Kunst! Foto: Roel Kleinpenning Foto: Roel Kleinpenning

Zie de kunst van Thea Zweerink

Cultuur

VARSSEVELD - Tijdens de manifestatie Zie de kunst! in het weekend van 20 en 21 april openen maar liefst twintig beeldend kunstenaars de deuren van hun atelier in Oude IJsselstreek. Niet iedere deelnemer is ingericht om in hun werkruimte gasten te ontvangen. Varsseveldse Thea Zweerink heeft wel de ruimte en stelt haar atelier graag ter beschikking van drie andere collega’s. Uiteraard is haar eigen werk er ook te bewonderen.

Door Marcel van Berkum

De Kunstroute was ooit een initiatief van de stichting Kunstplatform Oude IJsselstreek. Tot de coronaperiode werd de bezichtiging van open ateliers in de gemeente jaarlijks gehouden. De stichting bestaat nog maar na de lockdown zagen de leden van het Kunstplatform geen kans meer om het te organiseren en zochten opvolging. Stichting Zie de kunst! heeft het nu opgepakt en het Kunstplatform heeft haar kennis overgedragen.

Rustiek
Eén van de adressen op de route is Zuidelijke Beekweg 4 in het buitengebied van Varsseveld richting Aalten. Het is het woonhuis en atelier van Thea Zweerink. De schitterende landelijke locatie leent zich uitstekend voor dit evenement. ‘Ik zit natuurlijk enigszins in een uithoek”, zegt Thea. “Ik heb wel eens eerder meegedaan maar omdat ik wat achteraf woon kwam er maar weinig bezoek. Om het voor de bezoekers aantrekkelijker te maken zijn er nog drie extra exposanten en muziekoptredens. Als expositieruimte worden atelier, deel en serre benut. Muziek is er in de uitgestrekte tuin onder de rustieke hooibergoverkapping.”

Master
Thea is afkomstig uit De Heurne en heeft een opleiding gevolgd aan de AKI (ARTEZ) in Enschede. Ze is lang geleden naar Varsseveld verhuisd en al tientallen jaren zelfstandig kunstenares. “Ik hou niet van regelmatig les geven. Ik geef wel eens een workshop, maar met mate.” Ze schildert en creëert installaties. “De laatste tijd ben ik ook vooral aan het tekenen. Ik volg een landelijk mastertraject aan de Drawing Inventions Academy. Voor deelname geldt een strenge selectieprocedure.” Ze heeft geëxposeerd in binnen- en buitenland en dichtbij onder meer tijdens edities van Huntenkunst in Ulft en de Kunstwandelroute in Hummelo. Eén van haar in het oog springende projecten is de tweedelige muurschildering in de muurnissen op het Claraplein in Silvolde. Tijdens de open atelierroute laat ze allerlei soorten werk zien. De drie andere beeldend kunstenaars zijn Rowena Peters, Alice Huitink en Angelique Gerritsen. De keuze is gebaseerd op variatie in hun werk zoals sculpturen, mode en schilderijen. De getoonde kunst is tevens te koop.

Live muziek
Naast beeldende kunst kan er wijn worden geproefd en is er ook een programma met live muziek. Op zaterdag 20 april speelt Miranda Rooks in de tuin van Thea Zweerink. De Eibergse singer-songwriter volgde een muziekstudie aan het Rijn IJssel College in Arnhem en studeerde cum laude af. Inmiddels timmert ze, met name in het oosten van het land, flink aan de weg met intieme akoestische liedjes, zoals ze het zelf noemt. Tijdens haar optreden met vooral eigen popsongs begeleidt ze zich op gitaar. Zondag treedt een deel van de Varsseveldse Accordeon Vereniging op. De V.A.V. is in 1960 opgericht en al tientallen jaren een begrip in Oude IJsselstreek en verre omtrek. Het orkest heeft een uitgebreid repertoire en speelt herkenbare muziek, die aanslaat bij het publiek.

Bezoekers zijn welkom op zaterdag 20 en zondag 21 april van 11.00 -17.00 uur en de entree is gratis.

theazweerink.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant