Landfort Megchelen
Landfort Megchelen Foto: PR.

Open Tuinendag in Duits-Nederlandse grensstreek

Natuur

REGIO - In een samenwerking van particuliere tuineigenaren in de Nederlands-Duitse grensstreek openen op zondag 28 april 2024 zes bijzondere, bloemrijke en landschappelijke parken en (moes)tuinen hun poorten voor bezoekers. Samen vormen de zes tuinen, aan beide zijden van de grens, een uiteenlopend palet van landschappelijke ontwerpen, bloemen en planten, bloemperken, oranjerieplanten en nog veel meer.

De Open Tuinendag biedt geïnteresseerden een unieke gelegenheid om van zes bijzondere tuinen te genieten die de rest van het jaar meestal beperkt toegankelijk zijn. Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassingen. De zes tuinen zijn verschillend van aard, zodat iedere tuinliefhebber kan genieten en inspiratie opdoen voor de eigen tuin. De Open Tuinendag op zondag 28 april 2024 is de eerste in een reeks van drie. De tuinen zijn ook op de zondagen 23 juni en  29 september 2024 toegankelijk. Op die manier kunnen bezoekers dezelfde tuinen op diverse momenten in het jaar bekijken en met eigen ogen zien hoe de tuinen tijdens de seizoenen veranderen. 

Deelnemende tuinen
In Duitsland zijn het landschapspark Gut Heidefeld in Bocholt en de boerderijtuin Deymannshof in Rees geopend. In Nederland zijn in Megchelen de landschapstuin van Studio Nico Wissing en het park en moestuin van Huis Landfort te bezoeken. In het nabijgelegen Breedenbroek zijn de landschappelijke tuin De Schoppe en landschapstuin ’t Meihuus toegankelijk. Aan de hand van een speciale folder die op alle locaties aanwezig is, kunnen bezoekers zelf een mooie (fiets)route uitstippelen tussen de diverse tuinen. Bij de tuinen zijn beperkte parkeerfaciliteiten aanwezig en voor alle tuinen geldt dat honden niet worden toegelaten, ook niet aangelijnd.

Extra activiteiten 28 april
Naast al dit moois dat er in deze tuinen te zien is, worden er op enkele locaties extra activiteiten ontplooid. Zo zijn er in de tuin van Studio Nico Wissing werken van bloemkunstenaar Ben Clevers te zien en stelt Koppelman Antiek een bijzondere Engelse tuinsproeier tentoon. In landschapstuin ‘t Meihuus zijn de imkers van ‘t Beggelder aanwezig met een honingproeverij van eigen imkerij en een bijenobservatiekast. Op Huis Landfort zijn drie gespecialiseerde kwekers aanwezig te weten Kwekerij Aaldering-De Stek, Boomkwekerij Albert Leemreize en Kwekerij Bandusmet een bijzondere selectie planten, stekken en zaden. Verder worden hier op diverse tijden rondleidingen door het landhuis gegeven.

Meer info over de Open Tuinendag, beschrijvingen van de tuinen, de adressen, openingstijden, entreekosten en alle overige bezoekersinfo is te vinden in een downloadbare folder op de website.

erfgoedlandfort.nl/bezoeken/open-tuinen-dagen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant