Links wethouder Ria Ankersmit met de sportkampioenen en genomineerden van 2023.

Links wethouder Ria Ankersmit met de sportkampioenen en genomineerden van 2023. 

Foto: Roel Kleinpenning

Sportverkiezing toont staalkaart sportcultuur Oude IJsselstreek

Sport

Ulft – Vrijdagavond bleek tijdens de Sportverkiezing Oude IJsselstreek (over 2023) hoe divers en op welk hoog niveau er wordt gesport in de gemeente. Van handballers, turners, kickboksers tot duivensporters, echt alle disciplines kwamen voorbij. Maar het ging niet alleen over topprestaties. Er was ook volop aandacht voor sporters met een beperking (Unieke Sporters), alsmede familie, trainers en vrijwilligers die deze prestaties mede mogelijk maken.

Door Reinier Kroesen

Een enerverende avond in de Rabobankzaal op het DRU Industriepark, die werd verrijkt met onder meer een wervelende demonstratie van freestyle BMX-er Sietse van Berkel en zanger Daan Wolfs. Na het bijna twee uur durende programma ontkwam je niet aan de indruk dat je diverse genomineerde sporters ooit terug zult zien op de Olympische Spelen. Het mooie was dat elke tak van sport en elke genomineerde in de verschillende categorieën evenveel aandacht kreeg. En anders zorgde daar presentator Frans Miggelbrink op zijn geheel eigen nuchtere en humoristische manier wel voor. Ruimte en waardering voor zowel top- als breedtesport. 

Uit de voorgedragen kandidaten maakte de nominatiecommissie al vroeg dit jaar een keuze voor de Sportverkiezing. Het publiek kon vanaf 8 maart online stemmen op telkens één van de genomineerden uit de vijf categorieën. De avond werd geopend met de huldiging van dertien sportkampioenen. Een heel gevarieerde groep, van sporters als Bastiënne den Hartog (Europees kampioen twirlen), Douwe Peet (Nederlands kampioen boksen in de B-klasse) en Lars Kraan (brons op NK cross hardlopen), om er maar enkelen te noemen. Kraan was met zijn 10 jaar de benjamin van de avond. Spreekstalmeester Miggelbrink vroeg de jonge atleet of hij had verwacht om in het Brabantse Eersel in december het podium te halen bij de Kidsrun. “Nee, dat had ik vooraf niet gedacht”, was het antwoord. Hoe hij dit dan toch voor elkaar had gekregen, wilde de interviewer weten. Lars hoefde niet lang na te denken: “Nou, gewoon. Heel hard rennen... Snel van start gaan, en ja, dat was het.” Naast het podium bij de NK cross won Lars onder meer in zijn leeftijdscategorie de in de Achterhoek bekende wedstrijden Kramprun, Montferland Run en Engbergenloop. De Ulftenaar is lid van Atletico ‘73 en krijgt op woensdag extra looptraining. “En volgend jaar weer?”, vroeg Miggelbrink. Lars: “Hopelijk. Maar laten we eerst maar eens zien om de top-10 te halen.” 

Unieke Sporters
Daarop volgde de uitreiking van de prijs voor de Unieke Sporter van het jaar, die werd gewonnen door de overenthousiaste publiekbespeler Eddy Scholten. Otwin van Dijk overhandigde aan hem de oorkonde en een trofee. Eddy is behalve een voetballer met voorbeeldfunctie ook assistent-trainer bij het G-team van De Graafschap. Niet minder indrukwekkend, maar wel meer ingetogen waren de beide andere kandidaten. Om te beginnen Stan van Loosen die al acht jaar op wedstrijdniveau traint bij Mills Gym (boksen, fitness, cardio, bootcamp). En atlete Adinda Kleinrensink, die Nederlands Kampioen discuswerpen werd bij het Open NK Para-atletiek.

Voormalig langebaanschaatser Ronald Mulder was uitgenodigd om de prijs uit te reiken aan het Sporttalent van 2023: turner Fabian Duijzend (13). De andere genomineerde in die categorie was Dani van Lier (11), aanstormend talent in de duivensport. Sportploeg van het jaar werd het meidenteam (onder de 14) van Hockey Club OIJ, dat ongeslagen kampioen werd.

Sportpromotie
De Sportpromotieprijs was de enige prijs die niet door het publiek, maar door de jury werd toegekend. De oorkonde en een bedrag van 1000 euro vielen ten deel aan Stichting Survival Gendringen. Elke sporter kan daar op eigen niveau meedoen, zo luidde de motivatie. De stichting stimuleert met fysieke activiteiten een actieve levensstijl.

Een andere genomineerde in deze categorie was turntrainer Ad Helmink, met een lange staat van dienst in de turnsport in Varsseveld. Eigenlijk is hij al met pensioen, maar Ad heeft de draad weer opgepakt. Hij werd geïnterviewd door Frans Miggelbrink. “De passie voor het turnen blijft. De olympische turnsters, waaronder Sanne en Lieke Wevers trainen in onze topturnhal. Maar, we hebben ook twee (gevluchte) Oekraïense talenten onder onze hoede, Yelisei Kozeiev en Simon Bolshakov. De vader van Yelisei vroeg me om zijn zoon te gaan trainen. En, elke dag, want hij wil naar de Olympische Spelen. Nu train ik die jongens weer 20 uur per week, het is een verrijking van mijn leven.” Na dit compassievolle betoog verzorgden Yelisei en Simon een indrukkende demonstratie turnacrobatiek.

Sportman en Sportvrouw
Sportvrouw van het jaar werd kickbokser Romy Loevering, een zeer talentvolle vechtsportster, in diverse disciplines. In deze categorie waren ook BMX-er Michelle Wissing en turnster Sanne Wevers genomineerd. Sanne is geen inwoner van de Oude IJsselstreek, maar de sportprijzen zijn er voor zowel mensen die in de gemeente wonen, als degenen die hier komen trainen en sporten. Genomineerden in de categorie Sportman waren kickbokser Kiki Liebrand en baanwielrenner Loris Leneman, die al droomt van de Olympische Spelen in LA. De derde genomineerde was triatleet Ralf Scholten. Die laatste behaalde de tweede plaats in de hele Ironman in Italië, waarmee hij zich vervolgens kwalificeerde voor het WK in Hawaï in oktober. Ralf kreeg de meeste stemmen van het publiek en werd Sportman van het jaar. Uit handen van Ronald Mulder ontving hij zijn onderscheiding.

Gedurende de Sportverkiezing konden de aanwezigen complimentjes uitdelen aan sporters, berichtjes die ze voor aanvang tijdens de koffie in de foyer al op kartonnetjes hadden geschreven. Het bijzondere was dat Ralf al ruim voor zijn uitverkiezing ook de interview microfoon kreeg toegeworpen om zijn verhaal voor te lezen. Geëmotioneerd complimenteerde hij juist toen al niet een sporter, maar zijn thuisfront. Hij bedankte diegenen voor de kansen die ze hem gunden en het mogelijk maakten dat hij veel op pad kon zijn om zijn sport te bedrijven. Een mooi staaltje van nuchterheid, zelfkennis en relativering van eigen prestaties, van een sportman die letterlijk en figuurlijk heel goed in zijn vel zit.

Wethouder Ria Ankersmit (links) kijkt toe hoe Lars Kraan (10) aan Frans Miggelbrink uitlegt hij hoe zijn bronzen plak veroverde op het NK cross.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant