Na twee jaar afwezigheid hebben veel Huntenpop-gangers er weer zin in. Foto: Edwin Hunter
Na twee jaar afwezigheid hebben veel Huntenpop-gangers er weer zin in. Foto: Edwin Hunter Edwin Hunter

‘Ongelooflijk veel zin in Huntenpop’

Cultuur

ULFT - Huntenpop gaat verder waar het voor coronatijd gebleven was. ‘We merken dat de mensen echt weer zin hebben in het festival’, zegt Hajon Westerveld, bestuurslid van Huntenpop.

Door Guido Kobessen

De laatste editie in 2019 lijkt een eeuwigheid geleden. Zoveel is er gebeurd, of cynisch bekeken, zo weinig is er gebeurd. Want de wereld lag lange tijd op zijn gat. Ook Huntenpop moest tot twee keer toe worden uitgesteld. Zuur voor de trouwe festivalgangers én voor de organisatie, maar getwijfeld of er ooit nog een Huntenpop zou komen, hebben ze niet. ‘Zodra het weer zou kunnen, zouden we weer gas geven’, zegt Westerveld. En op 12 en 13 augustus is het dan echt zover. Na een lange tijd van voorbereiding mag de poort weer open. ‘We hebben er ongelooflijk veel zin in.’

Kleine veranderingen
De voortekenen zijn goed. De kaartverkoop verloopt als een trein, veel mensen laten weten er graag weer te willen zijn. Het betekent dat Huntenpop op de goede weg was en dus wordt er niet te veel van de ingeslagen weg afgeweken.
‘Wat goed is, moet je niet te veel veranderen’, zegt Westerveld. De indeling van het festivalterrein bijvoorbeeld wijkt niet veel af ten opzichte van de indeling van 2019. ‘We hebben een aantal zaken aangepast. Zo hebben we de opzet van het speciaalbierenplein iets veranderd, zodat mensen daar rustig een biertje kunnen drinken.’
Voorgaande editie was het dit plein voorzien van een podium, maar dat podium was eigenlijk te populair, zodat er van het rustige plein weinig overbleef. Daarom is dat podium dit jaar losgetrokken van het speciaalbierenplein.
Natuurlijk hoort er wel muziek bij dat plein en dus wordt dat nu verzorgd door de Vinylbus. ‘De naam zegt het al: een bus waar een dj vinylplaten draait, veel jaren ’60, ’70 en ’80 muziek.’
Het podium van het vorige speciaalbierenplein is nu het vierde podium van het festival, waar vooral regionale acts en talentvolle bands staan, zoals De Boetners, Darlyn, Diggeth en de winnaars van de Achterhoekse Band Competitie Emma Luca en Dan Mango.

Foëfeltent
Echt een toevoeging is de Foëfeltent. De Foëfeltent is een vervolg op het Foëfel Festijn dat snel naam heeft gemaakt in Ulft en omstreken. Dit begon toen enkele vrienden een gezamenlijk verjaardagsfeest organiseerden dat vooral onvoorspelbaar moest zijn. ‘Een waanzinnig feest waar (bijna) alles kan en mag’, zo omschreef mede-organisator Jonah Falke het gebeuren.
Argeloze bezoekers werden volslagen verrast door het ludieke karakter en de gespeelde chaos. Het programma is dit keer samengesteld door programmeur Bert Messing in samenwerking met de bedenkers van het Foëfel Festijn. Wat in de tent te zien zal zijn, doet Messing bewust nog een beetje vaag over, maar een tipje van de sluier wil hij wel oplichten. Zo is er een lezing van monnik Thomas Quartier, is er een trekzakcircusbattle, zijn er burlesque danseressen, een optreden van Liquid Love Machine, een spreekbeurt van schrijver Hugo Hoes en optredens van André Manuel en Rocco Ostermann.

Grote acts
Het concept van het festival blijft in grote lijnen ongewijzigd. Dit betekent een breed programma, met interessante acts voor jong en oud. Pop, rock, metal, dance, latin: voor iedereen is er wel een aansprekende band op het programma. Met grote acts als Froukje, Goldband, Antoon, Snelle en Maan heeft programmeur Messing acts binnengehaald die een enorme populariteit genieten onder jongeren. Huntenpop telt komend jaar vier podia. Op het hoofdpodium staan Snelle, Maan, Laurence Jones, Danny Vera en De Staat.
Het tweede podium is de grote Zebra-tent, voor iets alternatievere bands. Hier staat de Spaanse feestband Muyayo Rif, Froukje, Anneke van Giersbergen, Mother’s Finest en afsluiter Goldband. In de danstent staan acts zoals the Partysquad, het Feestteam, Antoon, Mental Theo en Nakatomi. ‘Voor iedereen die lekker wil dansen en feesten’, zegt Messing.

Horeca
Ook de horeca is in grote lijnen hetzelfde gebleven. ‘Al jarenlang doen we zaken met dezelfde partijen: Swinckels (Bavaria) voor het bier, de Terborgse Wijncentrale voor de overige drank en De Timp voor al het eten’, zegt Ton Schreur, namens het bestuur verantwoordelijk voor de horeca. Het eten wordt in samenspraak met Huntenpop ingevuld door De Timp. ‘Als wij een frietkraam willen, dan zorgen zij dat die er komt’, zegt Schreur.
Dit jaar zal er weer wat nieuws op het menu staan. ‘We willen met zoveel mogelijk mensen rekening houden, dus zullen we bijvoorbeeld ook wat moeten doen met vegan.’
Onlangs nog heeft Schreur met Bavaria een contract afgesloten tot en met 2025. ‘Een goed contact met de brouwer is belangrijk. Nu wordt alles duurder, dus kijken we samen hoe we dat op kunnen vangen. Net zoals de bekers. Komende edities mogen we nog de plastic bekers gebruiken, daarna gaan die in de ban. Daarover zijn we nu al in gesprek.’
Voor de komende editie komt het bier rechtstreeks vanuit Lieshout, thuisbasis van Bavaria, tienduizenden liters. ‘Genoeg voor een mooi feestje’, verwacht Schreur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant