Diede Soontiëns. Foto: Roel Kleinpenning
Diede Soontiëns. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Diede zingt tijdens Huiskamerfestival

Muziek

ULFT – Ze is 22 jaar, komt uit Ulft en en studeert aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede, waar ze doordeweeks woont. Diede Soontiëns wil zangeres worden. Op zondag 2 oktober tijdens de twaalfde editie van het Huiskamerfestival in Gendringen is haar eerste publieke optreden: “Spannend”.

Door Marcel van Berkum

Jongste dochter Diede groeide op in een muzikale familie. Ze had een duidelijke passie voor muziek. Zoals zovelen begon ze met blokfluitles. Na de blokfluit kwam het drumstel. “In bandjes van de muziekschool in Doetinchem zat ik altijd als drummer achterop het podium, maar ik wilde vooraan staan. Toen ben ik overgestapt naar de studie zang en toetsen.” Nadat ze het schooldiploma had gehaald aan het Ludger College moest ze een vervolgopleiding kiezen. Het was een keuze tussen het hart en het hoofd. Haar hart ging uit naar de muziek. “Ik twijfelde heel erg wat ik zou gaan doen en koos voor veiligheid, volgde mijn hoofd en ging HBO-Rechten studeren in Arnhem.” 

Toelating
De muziek bleef echter trekken. Zo erg dat ze na twee jaar de rechten vaarwel zei en toelating deed voor het conservatorium in Enschede. “Het was een spannende tijd. Niet iedereen nemen ze aan en je komt op een wachtlijst te staan. Het was niet zeker of ik werd geaccepteerd, maar ik was al wel gestopt met mijn andere opleiding.” De auditie ging uitstekend en ze werd aangenomen met als hoofdvak Zang. In Enschede woont ze nu al twee jaar met veel plezier in een studio in het stadscentrum. In het weekend is ze terug in het ouderlijk huis in Ulft.

Zekerheid
Diede voelt zich op het conservatorium als een vis in het water. Ze gaat haar derde studiejaar in, moet nu een richting kiezen en dat is ‘music management’. Nog twee te gaan en dan? “Je wordt opgeleid als ondernemer in de muziekindustrie. Je bent afgestudeerd muzikant, maar je leert ook om je eigen bedrijf te runnen.” De charmante muziekstudente wil graag aan de bak als professioneel zangeres. Ze beseft ook dat het niet makkelijk is om door te breken en dat ze in deze kant van het land minder kansen heeft. “Het is een hele brede opleiding. In mijn studie krijg ik ook les in muziektheorie, producen, coaching, popgeschiedenis en alles wat rond het artiestenvak speelt. Ik hou wel van zekerheid. Bij voorkeur zou ik na mijn studie naast het zingen bij een label of managementbureau werken om zo een netwerk op te bouwen.”

Middelpunt
Ze heeft vier jaar als vrijwilliger bij de DRU gewerkt en tot voor kort stond ze achter de bar in de popzaal. Zondag zit ze tijdens het festival in één van de Gendringse huiskamers en is voor het eerst het middelpunt. “Ik ben wel eens bezoeker bij het Huiskamerfestival geweest en heb laatst nagevraagd of ik er een keer mocht optreden. Het bleek dat mijn naam ook al bij de organisatie was genoemd.” Diede treedt driemaal een half uur op en alle drie optredens zijn uitverkocht. Ze wordt op gitaar begeleid door studiegenote  Anne-Li. “We spelen voornamelijk covers. Sinds kort schrijf ik ook zelf nummers en één daarvan laat ik horen.” Desgevraagd vertelt ze dat haar grote voorbeeld Josh Stone is. “Ik hou van soul, rock en stevige nummers met goede vocalen.”

“In het dagelijks leven ben ik best wel bescheiden, maar op het podium gaat een knop om. Zo kennen ze mij in Enschede op het conservatorium. Het is wel de eerste keer dat publiek speciaal voor mij komt. Dat vind ik wel heel bijzonder. Niet eng wel spannend.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post