Yasmijn doet net als Elin en Lise haar telefoon in de telefoontas. Foto: Roel Kleinpenning
Yasmijn doet net als Elin en Lise haar telefoon in de telefoontas. Foto: Roel Kleinpenning Foto: Roel Kleinpenning

De telefoontas op school: een goed idee?

Onderwijs Jongerenredactie

Gelderse Post Jongerenredactie #8

SILVOLDE - Per 1 januari 2024 geldt dat scholieren hun telefoon niet meer mogen gebruiken in de klas, tenzij de docent het vraagt omdat het nodig is voor een les. Scholen kunnen kiezen voor de ‘thuis of in de kluis-regeling’ of andere maatregelen, zoals op het Almende College. Daar moet je de telefoon in de telefoontas doen bij binnenkomst. De jongerenredactie wilde eens weten hoe het zit met het telefoongebruik van jongeren. Daarnaast wil de jongerenredactie weten wat jongeren vinden van de telefoontas.

Door Eva Buil en Yasmijn Klein Holte 

Het is tegenwoordig bijna normaal om een telefoon te hebben. Volgens het AD heeft 99% van de jongeren een telefoon. Veel jongeren gebruiken de telefoon vooral voor sociale media zoals TikTok, Snapchat, Whatsapp of Instagram. Veertig procent van de jongeren vindt dat sociale media een slechte invloed hebben op hun zelfbeeld, maar de meeste jongeren zouden niet willen leven zonder telefoon volgens het Nederlands Jeugdinstituut. Een groot voordeel van sociale media is dat je op een afstand met elkaar kan communiceren. Sociale media zorgen ervoor dat jongeren zich kunnen bezighouden met dingen die ze belangrijk vinden zoals: reputatie, uiterlijk en onzekerheden. Als je te veel op je telefoon zit kun je stress of  slaapproblemen krijgen, maar je kunt ook extra last krijgen van FOMO (Fear Of Missing Out).

Telefoontas
Twee leden van de jongerenredactie hebben eens rondgevraagd op het Almende College, want wat denken jongeren eigenlijk dat de gevolgen zijn van telefoon- of sociale mediagebruik? Daarop antwoordde Bente: “Ik denk dat jongeren sneller lui worden en dat de wereld soms iets te technisch wordt. Zelf gebruik ik ook wel een telefoon, maar ik gebruik mijn telefoon niet te veel.” Bente had ook een mening over de telefoontas: “Aan de ene kant vind ik het goed, want dan kunnen jongeren zich beter concentreren op hun werk. Aan de andere kant is het niet heel fijn als je de hele les niet op je telefoon kunt. Het zou je ook kunnen helpen met je werk bijvoorbeeld.”

 Zouden jongeren zich een leven kunnen voorstellen zonder telefoon? Lise antwoordde daarop: “Nee, want ik ben er heel aan gehecht en tegenwoordig doe je bijna alles met je telefoon.” Ook Lise had een mening over de telefoontas: “Ik vind het heel goed, maar ik heb toch liever mijn telefoon gewoon in mijn tas. Ik vind het niet fijn als hij in de telefoontas moet. Stel je voor dat mijn telefoon eruit valt!”  

Ook heel handig
Een telefoon hebben is ook zeker leuk en het is heel handig. Je kunt met mensen communiceren, zonder dat je naar ze toe hoeft. Je kunt je ouders bellen als er iets is, je kunt alle leuke herinneringen vastleggen en leuke foto’s te maken. Ook kun je alles bijhouden in je digitale agenda of in je notities. Soms is het ook helemaal niet erg om even op je telefoon te kijken. 

66 keer per dag
Schrik niet, maar de gemiddelde schermtijd in Nederland is 5,5 uur per dag en we ontgrendelen onze telefoon zo’n 66 keer per dag volgens het consumentenprogramma MAX Meldpunt. Eigenlijk is dat veel te veel, want volgens het Nederlands Jeugdinstituut is het voor een kind van 12 jaar of ouder beter om maximaal drie uur per dag op zijn of haar telefoon te kijken.

Door minder op je telefoon te kijken krijg je minder stress en het is ook veel beter voor onze ogen. Wereldwijd is de gemiddelde schermtijd zelf 7 uur! Aan Fem vroegen we: “Als je telefoon een superkracht zou hebben, wat zou het dan zijn en waarom?” Fem antwoordde daarop: “Dat mijn telefoon altijd opgeladen zou zijn of dat mijn telefoon naar mij zou kunnen teleporteren, want dat zou heel handig zijn als ik hem kwijtraak!’” 

We hoeven echt niet onze telefoon helemaal weg te gooien of nooit meer te gebruiken. Een telefoon kan ook goed zijn voor je sociale vaardigheden. Je kunt makkelijker contact houden met je vriend(in) en je kunt ook leuke foto’s met elkaar delen. Je kunt soms wel beter iets leuks gaan doen dan dat je op je telefoon zit. Dus gebruik je telefoon gewoon, maar doe soms ook iets anders! 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant