Schrijfster Susanne Roos in groep 3 van De Plakkenberg. Foto: PR KiCK
Schrijfster Susanne Roos in groep 3 van De Plakkenberg. Foto: PR KiCK

KiCK Oude IJsselstreek brengt cultuur binnen de basisschool

Onderwijs

OUDE IJSSELSTREEK - Stichting KiCK Oude IJsselstreek stimuleert samenwerking tussen het primair onderwijs en de (lokale) kunst- en cultuurinstellingen en individuele kunstenaars. KiCK staat voor : Kind, Cultuur en Kunst. Onder de bezielende leiding van voorzitter Toon Tomberg en cultuurcoach van gemeente Oude Ijsselstreek, Wilda Kobes wordt hard gewerkt om kinderen met verschillende cultuurvormen in contact te brengen.

Door Walter Hobelman

KiCK is opgericht in 2012. Onlangs heeft er een voorzitterswissel plaatsgevonden en heeft Toon Tomberg het stokje overgenomen van Jan Hesseling. Na een cultuurvoorstelling voor leerlingen van groep 5 en 6 spreek ik met Wilda Kobes (Toon Tomberg was helaas verhinderd, WH) en secretaris Ans van Remmen. “Lang niet alle kinderen van de basisschool komen in een theater of museum”, zegt Kobes. “Een gemiste kans, vinden wij, want kunst - in welke vorm dan ook - verrijkt je geest.”

Daarom is er de afgelopen jaren hard gewerkt aan een goede samenwerking tussen basisscholen en kunstaanbieders. “Alle zeventien basisscholen in Oude IJsselstreek en eén in Dinxperlo, hebben een ICC-er, een Interne Cultuur Coördinator. Zij zijn voor ons de aanspreekpunten en gezamenlijk hebben we regelmatig overleg.” Elk schooljaar staat er een specifieke discipline (muziek, theater, literair, dans of beeldend) centraal. Daar wordt dan een ‘cultuurmenu’ voor samengesteld dat bestaat uit voorstellingen en workshops. “Dit jaar is ‘literair’ de discipline die centraal staat.”

Als onderdeel daarvan verzorgt het ‘Epos Ensemble’ eind februari een toneelvoorstelling in de DRU theaterzaal voor groep 5 en 6 over het boek ‘Boutje van de Rommelberg’. De kinderen zitten al heel snel volledig in het verhaal en het is werkelijk bijna muisstil, tenzij er wat interactie wordt gevraagd, dan ontbreekt het bepaald niet aan enthousiasme.

“Vooraf wordt de kinderen op school verteld hoe het er aan toegaat in een theater en hoe je je daar hoort te gedragen”, vertelt Van Remmen. “Terugdenkend aan mijn eigen kindertijd weet ik, dat mijn passie voor toneel en cultuur is ontstaan door soortgelijke activiteiten die we op school meemaakten. Ik hoop oprecht dat er ook nu weer een kind geraakt wordt door de magie van theater, muziek of wat dan ook en daar dan later iets mee gaat doen.”

In het kader van het thema literair bracht schrijfster Susanne Roos onlangs een bezoek aan de groepen 3 en 4 van De Plakkenberg in Silvolde. Susanne Roos is een van de negen bekende kinderboekenschrijvers die dit schooljaar een bezoek brengen aan alle groepen 1 tot en met 8 van de basisscholen in Oude IJsselstreek. 

De scholen zijn blij met het werk dat door KiCK wordt gedaan. “Wij bieden bij wijze van spreken kant en klare activiteiten aan. Het is aan de ICC-ers om dat binnen hun eigen school verder vorm te geven en het enthousiasme over te brengen. We verzorgen daarom ook jaarlijks trainingen en bijeenkomsten voor de ICC-ers, zodat ze van en met elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.”

Een jaarlijks terugkerend fenomeen is de eindvoorstelling in openluchttheater Engbergen. “Dat is een hele belevenis voor de kinderen, want toneel in het bos in de buitenlucht is iets wat je niet alle dagen meemaakt”, aldus Kobes.

Ook cultureel erfgoed wordt door KiCK onder de aandacht gebracht. “Er zijn in de directe omgeving een paar mooie plekken zoals Min40celsius in Varsselder en de Moezeköttel in Megchelen, maar ook kasteel Huis Bergh spreekt vaak tot de verbeelding.”

KiCK is op zoek naar nieuwe bestuursleden. “Willen we toekomstgericht goed blijven aansluiten bij de beleefwereld van kinderen dan is het noodzakelijk om wat verjonging door te voeren binnen het bestuur. Wie graag met en voor kinderen werkt, zelf ‘’ iets heeft’ met cultuur en kunst en het werkveld een beetje kent mag contact met ons opnemen, dan gaan we samen in gesprek”, zegt Kobes uitnodigend. KiCK is te bereiken door te mailen naar: cultuurcoach@kickoudeijsselstreek.nl en via de website. 

kickoudeijsselstreek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant