De stembus in de Walburgiskerk in Zutphen wordt geleegd en de stemmen worden geteld.

De stembus in de Walburgiskerk in Zutphen wordt geleegd en de stemmen worden geteld.

Foto gemeente Zutphen

Wat betekenen de exitpolls voor Achterhoekse kandidaten?

Politiek

ACHTERHOEK - De Tweede Kamerverkiezingen zijn afgerond en de eerste exitpolls komen naar buiten. De Achterhoekse kandidaten die de hele dag hebben gewacht op het resultaat kunnen nu met redelijke zekerheid zeggen of ze een zetel hebben veroverd, of niet.  

Florian Huiskamp uit Groenlo, kandidaat voor de BBB, komt met zijn 24ste plaats op de kieslijst niet in de Tweede Kamer. De BBB heeft volgens de laatste exitpolls 7 zetels bemachtigd in de verkiezingen. 

De SP heeft 5 zetels behaald, wat betekent dat Achterhoekse kandidaten Hans Boerwinkel uit Doetinchem en Matthijs ten Broeke en Debbie van Dijk uit Zutphen niet in de Tweede Kamer komen. Ten Broeke heeft nog een kleine kans als de definitieve uitslagen het zeteltal van de SP beter doen uitvallen, maar dan nog is het onwaarschijnlijk dat hij in de Kamer komt.  

Erik Haverkort, uit Eefde en al Tweede Kamerlid voor de VVD, ziet zijn kans om in de Kamer te blijven kleiner worden. Gezien de VVD 23 zetels heeft bemachtigd is het onwaarschijnlijk dat hij zijn zetel behoudt, zelfs wanneer zijn partij in de volgende regering komt en ministers gaat leveren. Haverkort stond op plek 37 op de VVD-kieslijst.  

Ilse Saris uit Winterswijk, voormalig CDA’er en nu op de 23ste plaats op de lijst van NSC, maakt nog steeds een goede kans in de Kamer te komen, mits het NSC mee gaat doen aan de volgende regering. Het NSC heeft volgens de laatste exitpoll 20 zetels bemachtigd. 

Loes ten Dolle, geboren en getogen in Winterswijk, stond op de 22ste plaats van de kieslijst van D66 Gezien de 10 behaalde zetels door haar partij zal ze niet in de Tweede Kamer komen.  

Arjen van Gijssel, momenteel wethouder in Ruurlo voor het CDA, ziet ook zijn kans op een zetel voorbijgaan. Het CDA heeft 5 zetels behaald.  

Ook voor Tobias Holtman uit Aalten, voor de CU op de 7de plaats, ziet zijn kansen vervliegen. CU heeft 3 zetels behaald. 

Ruurloër Joost Olthof, ook uitkomend voor de BBB, heeft met zijn 49ste plek op de kieslijst van de partij geen zetel bemachtigd. 

Hanneke van der Werf en Lisa Westerveld, beiden oorspronkelijk uit de Achterhoek en al Kamerleden voor respectievelijk D66 en Groenlinks-PvdA, hebben hun zetels behouden. Groenlinks-PvdA heeft volgens de exitpolls 26 zetels bemachtigd.  

De eerste exitpolls zullen bijgesteld worden naarmate alle stemmen zijn geteld, maar naar verwachting zal de afwijking niet meer de 2 zetels bedragen. Daarnaast, als een partij toetreedt tot de regering zal het ministers moeten leveren, wat plekken in de Tweede Kamer vrijmaakt. Deze zullen gevuld worden door mensen lager op de lijst. Daarnaast kunnen voorkeursstemmen ook zorgen voor een plek in de Tweede Kamer. 

Bron: Ipsos via NOS en RTL 

Hieronder kunt u alle interviews met de Achterhoekse kandidaten lezen: 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek