Foto: Roel Kleinpenning
Foto: Roel Kleinpenning Foto: Roel Kleinpenning

Waarnemend burgemeester stapt in rijdende trein met ambitie

Politiek

GENDRINGEN – In de korte tijd dat Mirjam Maasdam – Hoevers (56) als waarnemend burgemeester van Oude Ijsselstreek is begonnen met haar werk is haar al veel duidelijk geworden. “Deze gemeente heeft inderdaad lef en dat past wel bij mij.”

Door Walter Hobelman

Voor de waarnemend burgemeester is de regio Achterhoek geen onbekend terrein. Ze is geboren in Vorden en heeft daar tot haar achttiende gewoond. Daarna studeerde ze bestuurskunde in Rotterdam. Ze was gedeputeerde in de provincie Utrecht (2017-2019) en daarvoor lid van provinciale staten. Ze was tot het moment van haar benoeming programmamanager Regionale Economie bij het Interprovinciaal Overleg te Den Haag.

“Politiek was bij ons thuis een familiedingetje”, vertelt ze in haar werkkamer in het gemeentehuis. “Met mijn vader sprak ik veel over politiek en het heeft mij altijd geboeid. In mijn middelbare schooltijd heb ik zelfs ooit een brief geschreven aan Joop den Uyl waarin ik mijn zorgen over jeugdwerkeloosheid met hem deelde. Ik heb een keurige brief terug gehad”, zegt ze lachend.

Maasdam haalt veel voldoening uit haar werk en ziet in haar eerste waarneemopdracht kansen om de kennis en ervaring die ze in de loop van de jaren heeft opgedaan in te zetten in Oude IJsselstreek. “Het samenspel tussen politiek, bestuur en ambtenaren zit hier goed in elkaar. Er is hier de afgelopen jaren hard gewerkt en dat heeft goede resultaten opgeleverd. Dat is ook te lezen in het rapport van de rekenkamer dat onlangs is verschenen.” Voor Maasdam voelt het dan ook alsof ze op een “rijdende trein stapt, vol ambitie.”

Het zoveel geroemde ‘werken vanuit de bedoeling”, zoals dat de afgelopen jaren is gerealiseerd past bij de manier van werken van de waarnemend burgemeester. “Met de mooie uitdagingen die er liggen, wordt het voor mij echt geen kwestie van ‘op de winkel passen’. Ik ga gewoon lekker aan het werk in en met die winkel.”

Maasdam ziet haar periode als waarnemend burgemeester dan ook niet als iets met een kop en een staart. “Wat ik achterlaat als er een definitieve burgemeester komt is niet belangrijk. Ik stap nu in een rijdende trein die gewoon door blijft reizen de komende jaren, ook als er weer een nieuwe burgemeester benoemd is.” De waarneming stopt in de zomer van 2025. Net als haar voorganger Otwin van Dijk hecht Maasdam veel waarde aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) en het begrip ‘brede welvaart’. “Het is belangrijk om toekomstgericht op alle vlakken goede afwegingen te blijven maken en los te komen van het marktdenken”, zegt ze. “Die ambitie proef ik hier in Oude IJsselstreek nu al en ik ga daar zelf ook graag mee aan de slag.”

De komende tijd wil Maasdam de gemeente en haar inwoners beter leren kennen. “Van mijn dochter (Maasdam is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen die al op zichzelf wonen. WH) kreeg ik voor de grap al een appje over een training om te leren kleiduif schieten. Dit met het oog op al die kermissen waar ik het eerst schot mag lossen. Ik kon haar uitleggen dat er wel een groot verschil zit tussen kleiduiven schieten en het koningschieten op de kermis.”

Maasdam is nu net een maand actief en heeft al veel werk verricht. “Met de gemeenteraad hebben we een dag met een bus de stad, de dorpen en de kernen bezocht. Dat gaf al een goed beeld en onderweg konden we elkaar beter te leren kennen.” Ook de eerste gemeenteraadsvergadering is al geweest. “Dat was wel een korte ja (25 minuten, WH). Ik kan niet beloven dat dat altijd zo zal zijn, maar dat hoeft ook niet.”

Maasdam verwacht dat ook de samenwerking met de buurtgemeenten goed blijft verlopen. “Deze regio telt mee en daar wordt hard aan gewerkt. Ik denk vanuit mijn vorige werk daar ook nu een steen aan bij te kunnen dragen. Ik ken de weg in het Haagse.” Ook onder leiding van de waarnemend burgemeester blijft Oude IJsselstreek dus de gemeente met lef, die van zich laat horen. Voorlopig reist Maasdam “lekker tegen de files in, van Zeist naar Oude IJsselstreek en weer terug. De reistijd kan ik goed benutten en ik heb geen moeite met het reizen.”

“Samengevat, ik heb er zin in, ben hier uitermate warm ontvangen en heb het gevoel alsof ik hier al een aardig tijdje aan het werk ben. En dat maakt mij blij.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant