Lesmiddag in Mariaschool, (vlnr) Kyan, Mathijs, Berkay en Jeremy, met juf Willy Schiotling. Foto: Reinier Kroesen
Lesmiddag in Mariaschool, (vlnr) Kyan, Mathijs, Berkay en Jeremy, met juf Willy Schiotling. Foto: Reinier Kroesen

Taalproject genomineerd voor prestigieuze prijs

Algemeen

ETTEN – Het buurttaalproject van Stichting Essentius - bassischoolleerlingen die op vrijwillige basis Duitse les krijgen - is genomineerd voor de Orange Carpet Award 2016. Een bijzondere prijs, in het leven geroepen door het in Den Haag gevestigde instituut EP-Nuffic, dat zich sterk maakt voor internationalisering van het Nederlandse onderwijs. Het ruim anderhalf lopende Achterhoekse initiatief wordt alsmaar groter. Volgens projectleider Jeannine Jansen zijn er al plannen om het vak Duits standaard in het leerplan op te nemen.

Door Reinier Kroesen

Het EP-Nuffic (EP staat voor Europees Platform) is een onafhankelijke organisatie met als belangrijkste doel het bevorderen van internationale onderwijssamenwerking tussen Nederland en andere landen. Het is zowel actief in het voortgezet, middelbaar als hoger onderwijs en sinds enkele jaren ook op de basisscholen. Scholenstichting Essentius kwam toevallig terecht bij de Haagse instantie. Jeannine: "Op zoek naar subsidies raakten we met hen in gesprek. Zelf bleken ze geen gelden beschikbaar te hebben, ze wezen wel op de mogelijkheid ons te nomineren voor hun Orange Carpet Award-verkiezing, mogelijk levert dat extra publiciteit en nieuwe sponsoren op. In november is het taalproject aangemeld, half februari werd de nominatie bekend. Uit de 67 aanmeldingen rolden acht genomineerden, er zijn vier prijzen voor de evenzovele onderwijscategorieën. Wij zijn samen met de Merkelbachschool uit Amsterdam genomineerd in de categorie primair onderwijs, vijftig procent kans dus op een Award."
Sinds het najaar van 2014 biedt Stichting Essentius op woensdagmiddag vrijblijvend Duits aan voor groep één tot en met acht. Tegelijkertijd krijgen leerlingen in Emmerich Nederlandse les. Vanaf het begin was er veel belangstelling, momenteel volgen tweehonderd kinderen de lessen, gegeven door veertig vrijwilligers. Aanvankelijk met als thuisbasis de Mariaschool (Ulft) en Christoffel (Gendringen), dit jaar is daar ook St. Liborius (Dinxperlo) bijgekomen. Plezier, spreekvaardigheid en durf om Duits te praten staat voorop, grammatica is ondergeschikt. Het buurttaalproject heeft de warme belangstelling van het Goethe-Institut uit Amsterdam, dat binnenkort weer een studiedag voor de vrijwilligers verzorgt.

Jeannine: "We hebben de groepen in een onder-, midden-, en bovenbouw ingedeeld zodat kinderen elk jaar opschuiven qua niveau. Op termijn willen we het project uitbreiden en het in het curriculum van de school opnemen, als onderdeel van het lesprogramma. We hebben onlangs afgesproken stapsgewijs die richting op te gaan. In Netterden (pilotproject) is het al zover, daar is Duits sinds kort onderdeel van het schoolleerplan, een voortvloeisel uit dit project. Het is geweldig dat het maatschappelijk zo leeft. Dat bleek ook uit het nominatierapport, waarin men sprak over een breed gedragen initiatief, verankerd in de grensregio."
Op 22 maart, tijdens het jaarcongres van het EP-Nuffic mogen bezoekers aan de hand van promotiefilmpjes bepalen wie de winnaars worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant