Desiree Klein Tank is blij met het overleg met de gemeente. Foto: Martin Pragt
Desiree Klein Tank is blij met het overleg met de gemeente. Foto: Martin Pragt

Gemeente Oude IJsselstreek krijgt platform Armoede

Algemeen

OUDE IJSSELSTREEK - Desiree Klein Tank nam maandag 4 april deel aan een gesprek met vertegenwoordigers van de gemeenteraad, politieke partijen, ambtenaren en met wethouder Peter van de Wardt. Onderwerp van gesprek was de aanpak van de armoede in gemeente Oude IJsselstreek. De groep mensen die rond moet komen van de bijstand groeit. Ook doen meer mensen een beroep op ondersteuning van schuldhulpmaatjes. Een groeiend aantal kinderen komt in sociale problemen omdat er geen geld is om deel te nemen aan verenigingen, evenementen en uitstapjes met school. De wethouder heeft een groep mensen die de problematiek van armoede aan den lijve ondervinden uitgenodigd om te praten over alle problemen waar zij mee te maken hebben.

Door Martin Pragt

Desiree is blij met het initiatief. Het gaat niet alleen om het geld. "Het is lastig om steeds weer rond te komen, maar dat wordt ook een sport. Kijken waar alles het goedkoopste is. Nee, het grootste probleem is dat je er op wordt aangekeken. Buren spreken je er op aan. Je moet je steeds weer verontschuldigen, als er al naar gevraagd wordt. Meestal kijken mensen je na", verzucht ze. "Op het gemeentehuis en in de hulpverlening word je van het kastje naar de muur gestuurd en elke keer moet je formulieren invullen met gegevens die ze al lang hebben. Gelukkig is dat al een stuk verbeterd. Ik ben blij dat we bij de gemeente gehoord worden. Achter elk mens die in armoede leeft zit een verhaal. Niemand leeft graag in armoede, maar steeds meer mensen worden ermee geconfronteerd", zegt ze over het belang van het gesprek met de gemeente.

Zelf ben ik door gezondheidsproblemen in de armoede beland. "Het feit dat ik vroeger het een en ander mee heb gemaakt op persoonlijk gebied maakte het niet eenvoudiger. Van huis uit hadden we het niet breed. Mijn moeder was geen gemakkelijke vrouw, maar ze heeft me wel geleerd om met geld om te gaan. Ze heeft me geleerd om te knokken voor mijn bestaan. Dat heb ik hard nodig om alle gebeurtenissen aan te kunnen", stelt ze met trots. "Ik ben dan ook altijd in het verweer gekomen als ik zag dat mensen niet goed werden behandeld. Ik werd dan rebels en strijdlustig. Dat heb ik nu nog. Ik leef nu al een aantal jaren van weinig geld. Ik blijf knokken voor het verbeteren van de situatie van mensen in armoede. Daar hoort dat gesprek met de gemeente bij!"
De wethouder gaat periodiek in gesprek met mensen die in armoede leven. "Het is een stap in de goede richting. We worden gehoord en ik kon merken dat de wethouder aangeslagen was van de verhalen die hij heeft gehoord. Hij was ook eerlijk in zijn manier van spreken. Ik hoop echt dat deze dialoog gaat werken en iets oplevert voor de toekomst. Daarom doe ik graag mee."
Naast deelname aan het platform dat is opgericht gaar Desiree ook aan de slag met een groep om een dag van de armoede te organiseren. "Dat moet een dag worden waar iedereen uitgenodigd wordt om inzicht op te doen over armoede. Het moet een zonnige dag worden met een leuke, vriendelijk inslag. Wellicht is dat een opstap naar een droom, een centrum voor armoede, waar allerlei activiteiten zijn voor en door mensen in armoede. Hopelijk slagen we er in om voor het najaar deze dag te realiseren."
Wethouder Peter van de Wardt is blij met het resultaat van het overleg. "Als bestuurder kun je technisch zaken regelen. Vanachter je bureau ontwikkel je een bepaalde denkwijze. Maar als je met deze mensen praat merk je toch dat zaken zo nu en dan anders liggen en dus ook anders moeten worden aangepakt. Je hebt de verantwoordelijkheid om er voor iedereen te zijn."
"Bovendien is het ook goed om te horen wat het resultaat is van beleid", vindt Van de Wardt. "Ik denk aan onze formulierenbrigade. Het is goed om te weten dat dat in goede aarde is gevallen." Dat de wethouder meent wat hij zegt blijkt uit het feit dat hij initiatiefnemer is van het platform die op regelmatige basis samenkomt om de situatie rondom armoede te bespreken. "Daarvoor neem ik persoonlijk het initiatief."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant