Niet alleen muziek maar ook theater en mentalisten tijdens Gast in Gendringen. Foto: PR
Niet alleen muziek maar ook theater en mentalisten tijdens Gast in Gendringen. Foto: PR

Gast in Gendringen breidt uit

Algemeen

GENDRINGEN - Voor de zevende keer wordt het huiskamerfestival 'Gast in Gendringen'(GiG) gehouden. Op zondag 1 oktober is er op tien locaties in het dorp een breed scala aan podiumkunstenaars te horen en te zien. Unieke locaties, want het gaat vaak om huiskamers of kleine schuurtjes waar een beperkt aantal bezoekers dicht op de huid van de artiesten zit. Voor beide partijen is dat een bijzondere ervaring.

Door Walter Hobelman

Joost Soontiëns, één van de organisatoren, kijkt vooruit naar de aankomende editie. "We zijn er goed in geslaagd om nieuwe namen, nieuwe locaties én verschillende cultuurvormen in het programma te krijgen", vertelt hij. "We willen een zo breed mogelijk spectrum aan kleinkunst bieden. Muziek, theater en mentalisten, het is allemaal te beleven op 1 oktober."
Het concept van Gast in Gendringen is even simpel als uniek. Inwoners uit het dorp stellen hun woon- of andere kamer beschikbaar als miniconcertzaaltje. "Vaak in combinatie met een lekkere en eenvoudige catering. Iedereen probeert erop zijn eigen manier iets bijzonders van te maken voor publiek en artiest", legt Soontiëns uit. Het multifunctioneel wijkcentrum De Gent is de uitvalsbasis voor GiG. "Daar vindt de kaartverkoop plaats en kan men het dorp in kan gaan naar de diverse locaties", aldus Soontiëns. Bij de kaartjes krijgt men een programma met plattegrond waarop de deelnemende adressen te vinden zijn.
"Er zijn drie momenten waarop de artiesten optreden, om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. De optredens duren maximaal een half uur. Tussen ieder optreden heeft men dus een half uur de tijd om naar de volgende huiskamer te gaan. Op die manier kan de bezoeker maximaal drie verschillende optredens zien en moet er dus vooraf een keuze gemaakt worden uit het gevarieerde aanbod", aldus Soontiëns. Aan het einde van de middag, tussen 17.00 uur en 18.30 uur, is daar ook een slotbijeenkomst waar artiesten en publiek elkaar even kunnen ontmoeten, napraten en een drankje drinken.
Gast in Gendringen groeit elk jaar verder. "Het festival begint steeds meer bekendheid te krijgen en gelukkig begint het ook in het dorp zelf meer te leven en melden zich spontaan -soms nieuwe inwoners- aan om hun huis ter beschikking te stellen. Het is natuurlijk ook wel een heel leuke manier om mensen te ontmoeten."
De organisatie kiest er bewust voor om steeds nieuwe artiesten te presenteren. "Het moet elk jaar weer fris en anders zijn, anders wordt het een ons-kent-ons-evenement en dat willen we niet." Dit jaar is er één opvallende locatie die iets groter is dan een standaard huiskamer. "In de pastorietuin aan het Kerkplein 1 is Emil Landman te beluisteren. Daar kunnen wel vijftig mensen tegelijk aanwezig zijn en om het weerbestendig te maken wordt er een mooie tent geplaatst, zodat iedereen droog kan zitten", vertelt Soontiëns.
De organisatie is blij met de betrokkenheid van de inwoners. "Stuk voor stuk zijn het mensen die gastvrij zijn en mee willen werken aan een bijzonder evenement. Er zitten een paar ondernemers tussen, maar ook mensen met een passie voor kleinkunst die vaak zelf een bepaalde artiest uitnodigen."
Zo kunnen de bezoekers dit jaar aanschuiven bij Martin Pragt, Sarena Klappa, Tim Horsting, Janthe, Harry en de kadavers, het Montferland trio, Corda Nueva, Ricardo Tillmann, Emil Landman en Blues Flu-XL.
Soontiëns hoopt dat het huiskamerfestival in de toekomst verder gaat groeien. "En we gaan echt niet voor de bekende namen, juist niet. Iedereen die wil en in staat is om een programma te brengen waarmee mensen een half uur te boeien zijn, kunnen zich aanmelden."
Op de website is meer informatie te vinden en daar kunnen ook al kaarten gereserveerd worden.


www.gastingendringen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant