Het vernieuwde Schaftlokaal. Foto: Walter Hobelman
Het vernieuwde Schaftlokaal. Foto: Walter Hobelman

Schaftlokaal DRU verrassend veranderd

Algemeen

ULFT- Iedereen die de afgelopen twee weken niet in of bij het DRU-complex is geweest, kijkt bij het eerstvolgende bezoek zo goed als zeker verrast naar de metamorfose die grand café Het Schaftlokaal heeft ondergaan. "Met beperkte middelen en door als team met veel enthousiasme keihard te werken hebben we dit tot stand gebracht en daar ben ik reuze trots op", aldus directeur Juliëtte Hofman tijdens de officiële heropening.

Door Walter Hobelman

"Ik kan elke ondernemer aanraden om aan het begin van het jaar met de eigen medewerkers te gaan klussen in je eigen bedrijf. Samen onderhoud plegen of alles weer eens een frisse nieuwe kleur geven versterkt de teamspirit en bevordert de creativiteit", aldus Hofman, die ook zelf de afgelopen week "onder de verfvlekken" heeft gezeten.
Het resultaat van het teamwork is zeker een compliment waard. Het grand café is opvallend gerestyled. Zo zijn de grote houten loungeblokken verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn eenvoudige, maar stijlvolle metalen stellingen teruggeplaatst met daar omheen gezellige zitplaatsen. De ruimte oogt daardoor veel opener en in de stellingen staat een rijke collectie DRU historie te pronken, de bekende rode emaille braadpannen waarmee de DRU ooit groot is geworden.
Het zichtbaar houden van die DRU historie was één van de drie voorwaarden die de ontwerpers van het nieuwe schaftlokaal meekregen. "Het moest allemaal realiseerbaar zijn met een beperkt budget, het moest duurzaam zijn en functioneel en een eerbetoon vormen voor de industriële historie van het DRU industriepark. En aan alle drie de voorwaarden is door de ontwerpers Evan en Monique meer dan voldaan", aldus Hofman.
Ook de voorzitter van de stichting DRU Cultuurfabriek, Henk van Brink, is zeer tevreden over de herinrichting. In zijn openingswoord bedankt hij iedereen die een steen heeft bijgedragen. "Meer dan tien jaar terug was alles hier rijp voor de sloop. Dat hebben we gelukkig kunnen voorkomen. De DRU hoort bij Ulft en is voor velen een centrale plek in het wel en wee. Daarom moest dit complex behouden blijven en een herbestemming krijgen. Het is mooi cultureel en industrieel erfgoed en er was iets moois van te maken. Dat is allemaal gelukt." Van den Brink erkent dat het niet allemaal zonder slag of stoot is gegaan. "Er is veel, ontzettend veel, emotie losgekomen. Van overdreven kritisch tot zeer veel lof. Opvallend vind ik daarbij dat de lof met name kwam van bezoekers van buitenaf en de kritiek van mensen uit Ulft en omgeving. "De DRU was, is en wordt een succes en vormt het centrum van de gemeente Oude IJsselstreek", meent van den Brink, die aan het slot van zijn toespraak aangeeft wegens gezondheidsredenen per 1 april terug te treden als voorzitter.
Ook wethouder Peter van de Wardt spreekt zijn waardering uit over het werk dat is verzet. "Er is al veel gezegd over de DRU als geheel. Het is een plaats van ontmoeting geworden waar altijd wel iets te beleven is. Als dit er niet zou zijn, wat is dán de verleiding om een bezoek te brengen aan onze gemeente?", vraagt de wethouder zich af.
Met de vernieuwde inrichting van het Schaftlokaal is men in staat om de ruimte flexibeler te gebruiken. "De loungehoeken waren nuttig maar vormden ook een sta in de weg. Met de nieuwe indeling kunnen we wat meer 'spelen' en we zorgen er voor dat iedereen hier gezellig kan vertoeven en genieten", vertelt Hofman. "Het is belangrijk dat de uitstraling van grand café Het Schaftlokaal, het hart van onze organisatie, mee gaat met de tijd. Daardoor blijven onze vaste gasten komen en voelen ook nieuwe gasten zich welkom. Daarom heeft deze centrale ontmoetingsplek een nieuwe 'look and feel' gekregen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant