Schoolkinderen van beide zijden van de grens wandelen langs de grensstenen en krijgen uitleg. Foto: Rob Vister
Schoolkinderen van beide zijden van de grens wandelen langs de grensstenen en krijgen uitleg. Foto: Rob Vister

Grenssteenwandeling van Beek naar Netterden

Algemeen

BEEK/NETTERDEN - De laatste grenssteenwandeling -in een serie van drie prachtige wandelingen- vindt plaats zondag 18 februari. De eerste wandeling was op 21 januari en liep langs de grensstenen tussen Brüggenhütte en Megchelen (grenssteen 730-715). De tweede wandeling heeft op 4 februari plaatsgevonden en liep tussen eeuwenoude grensstenen Megchelen en Netterden (grenssteen 715-708) en de laatste wandeling gaat op 18 februari plaatsvinden en loopt tussen Beek en Netterden (grenssteen 698-708).

Door Rob Vister

Afbakening van grondgebied is eeuwenoud en mens-eigen. Het is niet alleen laten zien waar iemands eigendom begint en eindigt, maar ook voor bescherming, laten zien wat je hebt en wie je bent, of om mens en dier binnen of buiten een bepaald gebied te houden. Daar waar in het verre verleden nog weleens gebruik gemaakt werd van houten palen, ging men al vrij snel over naar stenen omdat deze veel langer houdbaar zijn. De grens tussen Nederland en Duitsland is in de loop der eeuwen verschillende keren veranderd. Gesteggel tussen het graafschap Bergh en het hertogdom Kleef en de val van het Napoleontische rijk zorgden voor verschuivingen. Verschillende grensstenen van de grensbepaling in 1565 zijn nu nog aan weerszijde van de grens te zien. In het jaarboek Achterhoek en Liemers 2016 heeft archivaris Peter Bresser de geschiedenis van de grensstenen opgetekend.

Eindbestemming
In tegenstelling tot de eerste twee wandelingen waar de wandelaars op de plaats van inschrijving konden starten en op de eindbestemming met bussen werden teruggereden, gaat de laatste wandeling omgekeerd. Inschrijving is vanaf 09.00 tot 12.00 uur uitsluitend in de Walburgisschool in Netterden waarna de deelnemers met de bus naar het startpunt in Beek worden gebracht.
In verband met parkeren en ruimte is op eigen gelegenheid naar - en inschrijven in Beek niet mogelijk. Halverwege de route is er een uniek rustpunt in het voormalige klooster (Gouden Handen) waar de Heemkundekring Bergh, het Stadsmuseum 's-Heerenberg en de VVV zich presenteren. Deelnemers kunnen dan tevens een kijkje nemen in de onderste gewelven van dit bijzondere gebouw. Bij de finish in Netterden is er ook gelegenheid voor een hapje en een drankje. De organisatie is in handen van Leefbaar Netterden, de Heemkundekring Bergh en het Stadmuseum 's-Heerenberg. Kosten voor deelname zijn 8 euro, inclusief bus, koffie/thee/cake of soep of broodje warme worst. Kinderen tot twaalf jaar mogen gratis mee en honden zijn niet toegestaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant