Soep eten en een babbeltje maken met de wijkagent, woensdagmiddag in Gendringen. Foto± Walter Hobelman
Soep eten en een babbeltje maken met de wijkagent, woensdagmiddag in Gendringen. Foto± Walter Hobelman

Politie deelt erwtensoep uit op straat

Algemeen

GENDRINGEN - Of het aan de soep ligt, aan het koude weer of aan de uiterst vriendelijk wijkagenten is niet beken. Feit is wel dat de mobiele post van het politieteam Oude IJsselstreek zich mag verblijden in een goede belangstelling van passanten bij de Coop supermarkt in Gendringen. "Het is prettig druk, dat vind ik positief", aldus wijkagent Bart Ruesink, terwijl hij een kop soep aanbiedt aan een voorbijganger.

Door Walter Hobelman

Ook Manon Lichtenberg, de wijkagent voor Gendringen, is tevreden. "Natuurlijk is de soep erg aantrekkelijk met deze temperaturen. Toch merk ik ook dat mensen zich nu veel vrijer voelen om met ons in gesprek te gaan en dat is waar we het voor doen." Het is merkbaar dat de drie agenten die aanwezig zijn serieus met hun werk bezig zijn. Het lukt bijna niemand om onopgemerkt de kraam te passeren. Met een vriendelijke vraag wordt men aangesproken en de soep is een mooi middel om een kort gesprek op gang te brengen.
"Sinds het politiebureau in Ulft is gesloten en wij verhuisd zijn naar een onderkomen in het gemeentehuis merken we dat we het contact met de inwoners wat kwijt raken. Om dat te voorkomen én om zichtbaar te zijn voor iedereen hebben we dit plan bedacht. Dinsdag stonden we in Ulft, vandaag hier en ook Silvolde en Terborg komen nog aan de beurt deze week", vertelt Ruesink.
Terwijl de voorbijgangers hun soep nuttigen is er alle gelegenheid om te vertellen aan de wijkagent welke knelpunten of aandachtspunten er zijn in Gendringen. "Te hard rijdende scooters is, net als gisteren in Ulft, een veel gehoorde klacht", zegt wijkagente Lichtenberg hierover. "En dat is nou juist iets waar wij maar weinig heel gericht iets aan kunnen. We kijken natuurlijk wel wat het achterliggende probleem kan zijn. Nodigt de weg (of stoep) daar voor uit? Is het een specifiek persoon of groepje die zich daar schuldig aan maakt of is het een algemeen voorkomend fenomeen? Als we daar meer zicht op hebben kunnen we vervolgens gaan kijken wat een eventuele oplossing kan zijn", legt ze uit
Andere voorbijgangers maken van de gelegenheid gebruik om even hun verkeerskennis te toetsen. Ook voor dergelijke vragen nemen de aanwezige agenten alle tijd en weten alles tot tevredenheid te beantwoorden.
"Ik vind dit een goed idee van de politie. Dat kunnen ze best vaker doen", vindt een voorbijgangster. "Je denkt er vaak niet aan om naar ze toe te gaan als je iets dwars zit. Dat is dan zo'n gedoe. En bellen doe je ook niet voor elk wissewasje. Toch zijn er best wel dingetjes die ze zouden moeten weten. Dan is dit wel een hele goede manier."
De niet altijd goed functionerende bereikbaarheid van de politie via het landelijke telefoonnummer is overigens ook een veel gehoorde opmerking. "Dat loopt niet altijd zoals het hoort", erkent Ruesink. "Daarom is het goed om te weten dat wij te vinden zijn in het gemeentehuis aan de Staringstraat 25, waar iedereen op maandag en donderdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur terecht kan. Aangifte doen kan alleen op afspraak. Maar je kan ook via www.poltie.nl bij 'contact' zoeken naar je eigen wijkagent en dan direct een email sturen" , weet collega Lichtenberg toe te voegen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant