De Mauritiuskerk is niet alleen een beeldbepalend gebouw. Foto: PR
De Mauritiuskerk is niet alleen een beeldbepalend gebouw. Foto: PR

Mauritiuskerk Silvolde wordt onttrokken aan eredienst

SILVOLDE - "Het voelt niet goed. Het doet pijn. Maar laten we het vooral zien als startpunt van iets nieuws en niet stil blijven staan bij het afsluiten van wat is geweest." Gerard Mientjes en Jozef Oostveen, beiden lid van de werkgroep Pastoraat van de Nabijheid van de Mauritiuskerk in Silvolde, zien een mooie toekomst weggelegd voor de kerk, ondanks het feit dat deze op zondag 13 mei wordt onttrokken aan de katholieke eredienst waarbij dan geen mogelijkheden meer zijn voor de eucharistieviering,

Door Walter Hobelman

"Er zijn allerlei argumenten aan te dragen waarom de kerk 'dicht' moet en we zijn er vijf jaar heel druk mee bezig geweest om het te voorkomen. Maar de keus is gemaakt door het bisdom. En die keus doet pijn bij veel Silvoldenaren", aldus Mientjes. "We hebben in elk geval veel tijd gehad om naar dit moment toe te werken en we merken dat de saamhorigheid onder de parochianen hecht is gebleven. En dat is de basis van waaruit we vanaf nu als geloofsgemeenschap verder kunnen werken", voegt Oostveen daar aan toe.

Net als in nagenoeg elke andere kerk is het kerkbezoek afgenomen de afgelopen jaren. Het is voor de parochie Maria Laetitia, waartoe de RK kerk in Silvolde behoort, ondoenlijk om alle kerkgebouwen in functie te houden. De kosten voor onderhoud zijn hoog, het pastoresteam is klein en dus moeten een aantal kerken van de parochie dicht. "Dat de keus onder andere op Silvolde is gevallen is jammer. De Silvoldse gemeenschap is hecht en heeft tot nu toe altijd bewezen betrokken te zijn bij de plaatselijke kerk. De kerk is ooit gebouwd met geld dat door de Silvoldse gemeenschap bijeen werd gebracht en ook bij groot onderhoud of renovaties is er nooit tevergeefs een beroep op de parochianen gedaan. Dat is in andere plaatsen soms wel anders", aldus Mientjes.

Zondag 13 mei is er om 10.00 uur een viering waarin de kerk officieel wordt onttrokken aan de katholieke eredienst. "Verschillende symbolen, waaronder de Godslamp en andere gewijde attributen worden dan naar buiten gedragen en opgeslagen in Utrecht", legt Oostveen uit. "Een aantal andere attributen blijven in bruikleen in Silvolde, want er worden ook in de toekomst maandelijks en op hoogtijdagen vieringen verzorgd in deze kerk." Het thema van de viering is 'Met welke ogen kijk jij?' en pastoor Pauw leidt de viering. "Kijk je vooruit of kijk je terug? Hoe kijk je naar de kerk en hoe kijk je naar God? Dat soort vragen passen bij dit thema waarmee we aangeven dat het geen definitief afscheid is maar een doorstart naar iets nieuws", aldus Oostveen.

De vieringen krijgen in de toekomst een ander karakter. "Dat is misschien het mooie van dit moment. We krijgen en nemen nu meer ruimte om de vieringen anders vorm te geven. Dat doen we heel geleidelijk aan. We zien een kentering in de manier waarop de jongere generatie met zingeving en religie bezig is. Daar willen we de aansluiting gaan zoeken. Daarnaast gaan we ook oecumenisch meer samenwerken, want we kunnen veel van en met elkaar leren", meent het tweetal.

Op zondag 20 mei (eerste pinksterdag) is de eerste viering in 'nieuwe stijl'. "Een mooie symbolische dag", aldus Oostveen.

In de kerk blijft een deel beschikbaar voor de vieringen. "Het altaar en de tabernakel blijven. Dat zijn kunstwerken die bij het kerkelijk erfgoed horen." Omdat de kerk een meer multifunctionele invulling gaat krijgen gaat een aantal kerkbanken waarschijnlijk verdwijnen, maar niet allemaal. "Samen met de coöperatie die is opgericht blijft de kerk als gebouw een

centrale plaats in de Silvoldse samenleving. Ook diensten rond 'rouw en afscheid' blijven in de kerk mogelijk", benadrukt Mientjes.

Zorgen voor de toekomst heeft het tweetal niet echt. "We hebben een grote groep vrijwilligers die allemaal nauw betrokken zijn bij de kerk. Dat blijft gewoon zoals het is en we gaan er alles aan doen om de saamhorigheid te versterken en de zorg voor elkaar in stand te houden. De kerk in Silvolde gaat niet dood, maar blijft springlevend."

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten