Verhoogd podium tijdens Huntenpop 2017. Foto: Geert de Groot
Verhoogd podium tijdens Huntenpop 2017. Foto: Geert de Groot

Huntendwarspop biedt duizend beperkte bezoekers goedkoop ticket

Algemeen

ULFT – Huntendwarspop is bijna letterlijk een laagdrempelig initiatief voor Huntenpopbezoekers met een beperking. Net als tijdens eerdere edities zijn er verhoogde rolstoelpodia, invalidentoiletten, stilteruimtes en persoonlijke begeleiders om ook hen van popmuziek te laten genieten. Voor duizend personen, inclusief begeleiders zijn gereduceerde tickets beschikbaar. Festivalliefhebbers met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking betalen slechts vijftien euro voor de toegang op zaterdag 11 augustus. De kaartverkoop is afgelopen week gestart.

Door Reinier Kroesen

Huntendwarspop is in 2012 opgezet door Gert en Janneke Rebergen, samen met dochter Sara Marije. Doelstelling is en was het om voor mensen met een beperking een onbekommerd en betaalbaar dagje uit te faciliteren. De afgelopen jaren viel het altijd nog onder Stichting Dwarswerk. In augustus 2017 werd in een persbericht gemeld dat die opzet veranderd is. De oprichters gaven toen aan dat de financiële middelen niet altijd voor het oprapen lagen. Sindsdien is Dwarspop integraal onderdeel van Stichting Huntenpop die in het budget ook een bedrag reserveert voor dit doel. Gert en zijn vrouw gaven aan een dagje ouder te worden en hebben daarom de organisatie overgedragen aan een vijfkoppig bestuur, met onder meer Nancy Jansen en Remco Chervet.
Remco: "Afgelopen week begon de verkoop van Dwarspopkaarten, er gingen er al gelijk negentig de deur uit van de duizend die we beschikbaar hebben. Voorheen hadden we er maar vijfhonderd. Die kaarten kosten vijftien euro, daar komen alleen de reserveringskosten via Ticketmaster nog bij. De mensen waar wij ons op richten zijn degenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, maar ook zij met psychische problemen, of ADHD, die slecht tegen prikkels kunnen. Daar creëren we een soort van rustruimte voor, zodat ze even de batterij kunnen opladen. Op de site staat een contactformulier om een ticket te bestellen. Daar wordt gevraagd wat je handicap is en bij welke zorgverlener je bent aangesloten. Online kan men aangeven of men een begeleider meebrengt, die kan ook goedkoop een kaartje kopen. Zij helpen immers ook bijvoorbeeld bij toiletbezoek of voeding. Een groep medewerkers van Dwarspop zorgt voor de praktische hulp en informatie. Bij minimaal twee tenten komen verhoogde podia, waar rolstoelgebruikers goed zicht hebben en het voor prikkelgevoeligen rustiger is dan in de massa. Het mooie van Huntenpop is dat onderlinge saamhorigheidsgevoel, er komt massaal hulp als iemand even niet uit de voeten kan of met de rolstoel vast zit in de blubber. Wij proberen regionaal een voorbeeld te zijn voor onder meer de Zwarte Cross en Mañana Mañana. Zij met een beperking worden niet een vakje geduwd. Die doelgroep kan vrij zijn en alles meebeleven en ondernemen wat de overige festivalgangers ook doen. Ze zijn even niet anders dan anderen. Dat is zo bijzonder en ik zou zo graag zien dat we landelijke navolging krijgen. Het is echt uniek wat we hier doen."


www.huntendwarspop.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant