Afbeelding
Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Keuper vermakelijk en leerzaam bij Erfgoedcentrum Achterhoek, Liemers

Algemeen

DOETINCHEM - Als midden in zijn dialectlied, met als onderwerp 'Angsthaze,' diverse vogels voorbijkomen vraagt Hans Keuper 'Wet ie wat ne geeteling is?' Als hij vragende blikken ziet antwoordt hij 'Dat is ne merel!' De troubadour Keuper en voorman van Boh Foi Toch ten voeten uit. Ook heeft hij het over de vogels in het dialectlied van The Everly Brothers, 'Kreajen in de reagen', oftewel een grapje over 'Crying in the rain.'

Door Henri Walterbos

Een select gezelschap van kinderen met vaders, moeders, opa's en oma's werd afgelopen week in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem getrakteerd op een optreden van Keuper. De kinderen hebben allen een oplossing voor de puzzel in het Dialectblad Wiesneus ingestuurd en behoren allen tot de prijswinnaars. Om die reden zijn ze uitgenodigd met familie en vriendjes om mee te dingen naar de hoofdprijs, een tablet, die aan het eind van de middag onder de aanwezige kinderen wordt verloot.

Dialect
Maar voordat het zover is vermaakt Keuper de aanwezigen met liedjes en vertelsels in onvervalst Dinxpers dialect. "Wet i-j dat het Engels, het Angelsaksisch, eigenlek gewoon is ontstaon oet ons Nedersaksisch? A'j good plat könt praoten, dan kö'j heel völle Engelse weurde gewoon herleiden naor uns dialect". Het woord 'town' kump eigelijk van het woord toen, een plaatse met een hekke derumme. Washington was dus eigelijk gewoon de plaatse van Wassink oet den Achterhook." Al zingend en muziek makend doceert Hans de kinderen en ouders op vermakelijke doch educatieve wijze over het dialect. Hij krijgt zijn publiek zelfs zover dat iedereen achterstevoren op een stoel meezingt tijdens het refrein van de Achterhoekse traditional 'Antoon op de bok'. Na alle vrolijkheid het voor de kinderen spannende moment wie met de tablet naar huis gaat. Mattijs Hilhorst is de gelukkige. Alle andere kinderen krijgen een leuke attentie in de vorm van een kwartetspel. De kinderen die niet aanwezig zijn kunnen krijgen het spel thuisgestuurd.

'Wiesneus'
'Wiesneus' is een tijdschrift van 'Het Huus van de Taol' in Drenthe. In Drenthe wordt het uitgereikt op alle basisscholen in de provincie en wordt het meegefinancierd door alle twaalf gemeenten. In de Achterhoek is dit jaar voor het eerst een Achterhoekse versie van het blad uitgegeven. Dankzij de enthousiaste medewerking van de Bibliotheek West Achterhoek en de Bibliotheek Oost Achterhoek kon er op vijftien basisscholen, die zich daarvoor hadden aangemeld een dialectlesprogramma aangeboden worden. Voor het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers was dit eerste jaar een pilotproject, maar de reacties blijken zodanig enthousiast dat er absoluut een vervolg op gaat komen. Er zijn inmiddels al meer aanmeldingen dan vorige editie. Ook andere bibliotheken in de regio kunnen aansluiten. De nieuwe 'Wiesneus' komt in maart 2019 uit. Daarna gaat het lesprogramma op de scholen van start. Geïnteresseerden in het dialectlesprogramma Wiesneus kunnen zich aanmelden bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers via info@ecal.nu of via 0314-787078.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant