Bart van den Goorbergh. Foto: Frank Vinkenvleugel
Bart van den Goorbergh. Foto: Frank Vinkenvleugel

Harmonie St. Antonius combineert verhalen met muziek tijdens voorjaarsconcert

Algemeen

BREEDENBROEK - Geïnspireerd door een leuk initiatief in de gemeente West-Betuwe waar dirigent Bart van den Goorbergh bij aanwezig was, organiseert Harmonie St.Antonius op 5 april een voorjaarsconcert in combinatie met verhalen. Inwoners van Breedenbroek en directe omgeving worden uitgenodigd, om hieraan mee te doen. Een aantal mensen vertelt verhalen, die afgewisseld worden met orkestmuziek.

Door Iris Jansen

Bart van den Goorbergh vertelt: "In de gemeente West-Betuwe, waar ik woonachtig ben, was ik aanwezig bij een nieuw initiatief: verhalen vertellen afgewisseld met muziek. Dat was een enorm succes. Een stampvolle kroeg met zo'n 150 mensen, een podium, een kaars en muziek. Tijdens de pauze ontstond er al meteen een levendige sfeer door de verhalen die daarvoor de revue waren gepasseerd. Het ene verhaal geeft altijd weer aanleiding tot het andere verhaal."

Van den Goorbergh benadrukt dat het niet de bedoeling is om moppen te tappen of een soort stand-up comedy show te houden. Het moeten verhalen zijn die wel connectie hebben met deze streek en het kan natuurlijk ook in de streektaal. In deze omgeving moeten er nog zoveel verhalen te vertellen zijn over smokkelen, leven op de grens, douaneverhalen, over de oorlogsjaren of over dingen die mensen na aan het hart liggen. "We denken dat er genoeg interesse voor moet zijn, zowel bij de luisteraars als bij de verhalenvertellers. We vragen mensen wel om zich vooraf te melden omdat we de muziek graag willen afstemmen op de sfeer die de verhalen met zich meebrengen. Wanneer iemand het zelf niet aandurft om een verhaal te vertellen, kan iemand anders dat doen. En het mogen best verhalen met een knipoog zijn. De verhalen mogen zes tot acht minuten duren en we denken aan drie vertellers vóór en drie vertellers na de pauze."

Voorzitter Marjolein Berends noemt dit voorjaarsconcert een mooie uitdaging. "We zien dit concert als een echte try-out. We hebben voor dit concert een commissie opgericht die bestaat uit Maureen Huls, Inge Huls, Ronald Wieskamp en mijzelf. Wanneer het aanslaat willen we dit voortzetten en dan misschien met een kleine orkestbezetting, zodat je ook een wat intiemere sfeer krijgt. En dan willen we het wellicht ook in de andere dorpen organiseren of samen met andere partijen. Er zijn genoeg mogelijkheden om dit uit te bouwen. Tegenwoordig zijn er veel mensen bezig met het opschrijven van verhalen om deze niet verloren te laten gaan, van daaruit moet er toch materiaal genoeg zijn om deze verhalen 'en public' te vertellen. Ook voor de jeugd lijkt het me een leuk initiatief. Het is altijd zo mooi om te zien hoe onbevangen kinderen op het podium staan; dat is natuurlijk ook een goede leerschool voor later. Maar we willen ons voor aankomend concert eerst richten op volwassenen, die hun verhalen komen vertellen. Die moeten er toch voldoende aanwezig zijn in Breedenbroek, Voorst, Dinxperlo en omgeving. Zoals gezegd, de verhalen mogen ook in de streektaal verteld worden. En natuurlijk hopen we ook op veel publiek. Het concert is op vrijdagavond 5 april bij Koenders in Breedenbroek en begint om 20.00 uur. Entree is vijf euro inclusief consumptie. Aanmelden als verhalenverteller kan tot 22 februari via info@sint-antonius.nl."


www. sint-antonius.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek