Wandelaars gezellig onderweg tijdens de Siberisch koude Hen & Weerum in 2018. Foto: Carlo Jansen
Wandelaars gezellig onderweg tijdens de Siberisch koude Hen & Weerum in 2018. Foto: Carlo Jansen

Wandeltocht Hen & Weerum toevallig in teken waterschapsverkiezingen

VARSSELDER-VELDHUNTEN – Op zondag 17 maart is de jaarlijkse wandeltocht van wandelvereniging 't Lup, de Hen & Weerum. Een dag die letterlijk en figuurlijk om het thema 'water' draait. De rioolwaterzuivering in Etten is de centrale pauzeplaats. Heel toevallig sluit dat gegeven naadloos aan bij de waterschapsverkiezingen, drie dagen later.

Door Reinier Kroesen

De Hen & Weerum trekt zo tussen de vijfhonderd en duizend wandelaars, sterk afhankelijk van het weertype. Tijdens deze 21ste editie voert de langste afstand richting de Bielheimerbeek in Gaanderen. Er kan 7, 14 of 21 kilometer gewandeld worden. Lopers op de 14 kilometer stevenen direct af op de rioolwaterzuivering in Etten, de locatie waar alle deelnemers samen komen. Diegenen die kiezen voor de kortste route worden weggebracht ('Hen') met huifkarren naar die plek, een rit van circa 15 minuten en sjouwen vervolgens terug ('Weerum'). Alle afstanden gaan tot slot langs de waterplassen van Slootermeer. Er zijn drie pauzeplaatsen met ruime zitgelegenheid, koffie, thee, soep en toiletten. Daar treden smartlappenkoor 'Een Lach en een Traan', trekzakgroep 'Zo Now en Dan' en zangtrio 'The Nightingirls' op.
Alsof het erom gedaan is blijkt dat waterthema zeer actueel, gezien de aanstaande verkiezingen voor het Waterschap. Die zijn gelijktijdig met de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. De stemgerechtigde deelnemers kunnen zo tijdens de tocht alvast nadenken over hun keuze voor het nieuwe bestuur, hier in de regio voor Waterschap Rijn en IJssel. Dat zet zich naast waterbeheer, zuivering en veiligheid ook in voor recreatie, energie en klimaat. De wijze waarop en mate waarin is aan de kiezer. De rioolwaterzuivering opent haar poorten tijdens de Hen & Weerum, wandelen en pauzeren tussen de waterbassins. Medewerkers zijn aanwezig om uitleg te geven over hun activiteiten. Één van hen is Berend Jan Bussink, werkzaam bij beheerder Waterschap Rijn en IJssel en actief als politiek bestuurder, hij voert de VVD-lijst aan. Bussink: "Onze bezoekersruimte is speciaal voor de wandeltocht opengesteld. Daar zijn presentaties over het schoonmaakproces. De afgelopen jaren zijn rondom de zuivering en richting Etten prachtige nieuwe paden en watergangen met vistrap aangelegd. Hier wordt het afvalwater van de hele gemeente Oude IJsselstreek gezuiverd, waarna het in de Oude IJssel stroomt. Niet geschikt voor consumptie, drinkwater wordt geleverd door Vitens. We gaan er steeds verder in restwater te ontdoen van verontreinigingen als stikstof, fosfaten en medicijnresten. Toiletpapier wordt eruit geschept voor herbestemming. Het Waterschap is er heel gelukkig mee dat het zo net voor de verkiezingen kan tonen wat het dagelijks voor de burger doet."
De startlocatie van de Hen & Weerum is 't Dorpshuus, Berghseweg 7n, 7076 AD Varsselder-Veldhunten. Starttijden 21 km van 8.30 tot 10.30 uur, 14 km van 8.30 tot 12.30 uur, 7 km van 9.00 tot 12.30 uur. Inschrijfgeld 4,50 euro tot en met 16 jaar 3,50 euro. Voor meer info: 0315-640487.


www.henenweerum.nl

Meer berichten