Roy Seinhorst van Buurtzorg Jong Varsseveld.

Roy Seinhorst van Buurtzorg Jong Varsseveld. 

Foto: Roel Kleinpenning

Jongerenwerk Oude IJsselstreek werpt al vruchten af

Maatschappij

Varsseveld/Ulft – Jongerenwerk van Buurtzorg Jong in Oude IJsselstreek biedt hulp, ondersteuning, activiteiten en preventie in de hele gemeente. Centrale plekken zijn het jongerencentrum in Varsseveld en Ulft. Het organiseert sport, spel en ontmoeting voor jonge mensen in verschillende kernen van de gemeente. Ze zijn pas enkele jaren bezig, maar de aanpak blijkt te werken om in goed contact te komen met jonge mensen.

Door Reinier Kroesen

Het jongerenwerk is er voor alle jongeren tussen 10 en 23 jaar die wonen in gemeente Oude IJsselstreek. Het helpt die doelgroep om hun eigen ideeën uit te voeren. Als jongeren vragen hebben over school, werk of familie, zijn jongerenwerkers beschikbaar om ze bij te staan met raad en daad. Om laagdrempelig bereikbaar te zijn, komen ze op plekken waar jongeren veel tijd doorbrengen. Ze zijn ook via sociale media te bereiken en werken vaak op scholen, in de wijk en in buurthuizen. Jongeren kunnen daardoor gemakkelijk met hun vragen bij hen terecht.

Het jongerenwerk in Oude IJsselstreek wordt geleid door een groep van vijf professionals zoals Roy Seinhorst, met ondersteuning van veelal MBO/HBO-studenten. Voor de gelegenheid ben ik uitgenodigd in het splinternieuwe jongerencentrum in Varsseveld aan het Kerkplein 11. Twee mooie grote ruimtes, één met een luie bank om op twee grote schermen te gamen, en centraal in het andere gedeelte een grote tafel, om spelletjes te doen, maar vooral te praten en te luisteren. Er is een keuken aanwezig waar men drankjes kan pakken. Jongeren lopen een beetje in en uit, af en toe even naar de super in de buurt om wat lekkers te halen.

Jongereninloop
Tijdens het gesprek zijn behalve Roy ook stagiaires Tooske, Noor en Demi aanwezig. Roy: “Het jongerenwerk speelt een cruciale rol in de gemeente door preventief in te grijpen. Daarom organiseren wij verschillende activiteiten om te voorkomen dat jongeren in problematische situaties verzeild raken. In september 2022 begonnen we in het Mauritiusgebouw in Silvolde. Een voormalig kerkgebouw waar we de jeugd helaas niet naar toe konden trekken. In januari 2023 openden we een extra locatie in de Kwaksmölle in Varsseveld, waar het gelijk al storm liep. Daar werd het te klein en er waren ook vochtproblemen, daarom zitten we nu hartje centrum. Ons werk is bedoeld voor alle jongeren in Oude IJsselstreek, maar voor nu nog op twee locaties geconcentreerd. In augustus 2023 zijn we verhuisd vanuit Silvolde richting Ulft naar het J.F. Kennedyplein 10 waar we ook een jongerencentrum hebben”

Doel
Jongerenwerk zet zich actief in op preventievlak, legt Roy uit. “Ons doel is om risicogedrag bij jongeren vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. We gaan op straat met hen in gesprek om op gelijkwaardige basis contact te leggen. Door onze informele benadering en ontspannen houding creëren we een open sfeer. Jongeren zoeken vaak een plek om samen te komen, en wij wijzen hen op veilige locaties, of moedigen hen aan deel te nemen aan onze activiteiten. Zelfs als we plekken bezoeken waar middelen gebruikt worden, blijft de sfeer open en respectvol, en voeren we vertrouwelijke gesprekken.” Tooske voegt daaraan toe: “We bezoeken de groepen 7 en 8 van verschillende basisscholen, om al vroeg een vertrouwensband op te bouwen. Het is opvallend hoeveel kinderen op die leeftijd al vapen. Door met hen te praten, kunnen we hen begeleiden in die zaken, zoals bijvoorbeeld ook het gebruik van energydrank. Dit soort kwesties komen steeds eerder aan bod. Onze ‘Next Level’- inlopen in Ulft zijn speciaal bedoeld voor jongeren met autisme, ADHD of een andere ondersteuningsbehoefte. In kleine groepen met minder prikkels kunnen we deze jongeren gerichter begeleiden.”

Online contact
Roy: “Ook de socials spelen een belangrijke rol in die doelgroep, we zitten op Facebook, Snapchat en Instagram, ook daar is persoonlijk en discreet contact mogelijk. Als wij ernstiger problemen signaleren kunnen we de andere professionals van Buurtzorg Jong inschakelen.” Tooske ten slotte: “We merken dat onze werkwijze helpt, jongeren willen hun verhaal kwijt, je bouwt ook echt een vertrouwensband op als ze hier vaker komen.”


www.buurtzorgjong.nl/teams/jongerenwerk-oij

www.oude-ijsselstreek.nl/jongerenwerkers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant