Gemeentehuis Montferland. Foto: Susan Wiendels
Gemeentehuis Montferland. Foto: Susan Wiendels (Foto: Susan Wiendels)

Montferland steekt geld in aanjaagfonds duurzame energieopwekking

MONTFERLAND – Gemeente Montferland steekt verdeeld over acht jaar 1,2 miljoen euro in een aanjaagfonds voor duurzame energieopwekking. Het fonds heeft een revolverend karakter.

Aan het fonds doen ook de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk mee. Doetinchem, Oude IJsselstreek en Bronckhorst zitten in de pijplijn, zij beslissen binnenkort of ze meedoen. Als er minimaal vier gemeenten meedoen, dan wordt het fonds daadwerkelijk opgericht. Het regionaal aanjaagfonds voor duurzame energie-opwekkende projecten stelt de Achterhoekse gemeenten in staat om met een relatief kleine financiële impuls een versnelling in de lokale duurzame energieopwekking op gang te brengen. Met een gemiddelde terugbetalingstermijn van leningen van vijf jaar en een beoogde looptijd van het aanjaagfonds van vijftien jaar kunnen de middelen drie keer ingezet worden.
"Hiermee houden we grote buitenlandse investeerders buiten de deur", licht wethouder Oscar van Leeuwen toe. "Gebleken is dat commerciële partijen over het algemeen voldoende financieringsmogelijkheden hebben om projecten te initiëren en tot ontwikkeling te brengen. Voor lokale initiatieven is dat lastiger. Vanwege de hoge risicofactoren in de precaire beginfase van een project, krijgen zij vaak geen lening van geldverstrekkers. Hierdoor dreigen juist dit soort lokale projecten met burgerparticipatie, die wij graag zien in onze energietransitie, vast te lopen op de kosten in deze fase: MER, vergunning, technisch ontwerp, juridische kosten. Met dit fonds overbruggen we dit financieringsprobleem. En genereren we naast duurzame energie ook lokale betrokkenheid."
Het risico bestaat natuurlijk dat leningen niet terugbetaald kunnen worden. Daarom neemt Montferland een risicovoorziening van jaarlijks 50 procent van de lening op in de exploitatie.

Meer berichten