Twee bezoekers van de bijeenkomst kijken in de app hoe het staat met de toegankelijkheid. Foto: PR
Twee bezoekers van de bijeenkomst kijken in de app hoe het staat met de toegankelijkheid. Foto: PR (Foto: )

Oude IJsselstreek sluit zich aan bij Ongehinderd

GENDRINGEN - Als eerste gemeente in de Achterhoek heeft Oude IJsselstreek zich aangesloten bij de organisatie Ongehinderd. In een speciale app worden locaties in de gemeente beoordeeld op hun toegankelijkheid voor mensen met een handicap en welke voorzieningen op die locaties zijn te vinden.

Door Miriam Szalata

De app werd dinsdagavond tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis in Gendringen geïntroduceerd. In totaal zijn er 79 locaties in Oude IJsselstreek in de app te vinden. Het gaat om locaties om te overnachten, uit eten te gaan of voor ander vermaak. Daarnaast zijn toiletten, parkeergelegenheden en winkels in de app opgenomen.

Een keuringsteam van Ongehinderd heeft (een deel van) de locaties getoetst. Behalve de keurmeester -een ergotherapeut - was bij de beoordelingen een mystery guest uit de gemeente betrokken, in de persoon van Sandra Gosseling. Zij is zelf slechtziend en een zeer actief lid van de werkgroep Onbeperkt Meedoen die allerlei acties op touw zet om de toegankelijkheid in Oude IJsselstreek te verbeteren.

Een van de beoordeelde locaties is de DRU Cultuurfabriek. Het complex krijgt 4,5 van de in totaal 5 sterren na vier beoordelingen.
Van de meeste in de app opgenomen locaties zijn nog geen beoordelingen te vinden. Ze zijn door gebruikers van de app eenvoudig toe te voegen. Hoewel er nog veel beoordelingen moeten volgen, is de eerste indruk goed: Oude IJsselstreek krijgt een totaalcijfer van 9,2.

De app Ongehinderd is niet alleen bedoeld voor mensen met een beperking. Ook voor vrienden, familieleden en andere betrokkenen biedt de app inzicht in de toegankelijkheid van locaties in de gemeente. Ook zij kunnen een beoordeling over een locatie in de app achterlaten.
De Ongehinderd app is gratis te downloaden. Er is ook een website: ongehinderd.nl waarop gebruikers hun beoordelingen kunnen achterlaten.
Naast Oude IJsselstreek blijkt ook de gemeente Montferland bezig zich aan te sluiten bij de organisatie Ongehinderd. De gemeente is nog niet in de app te vinden, maar al wel op de website.

Meer berichten